Κόσμος

SSSS: Ο μυστηριώδης κωδικός που ουδείς ταξιδιώτης θα ήθελε στην κάρτα επιβίβασής του (ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Εάν πρόκειται να επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο και η κάρτα επιβίβασής σας φαίνεται σφραγισμένη με τον περίεργο κώδικα «SSSS», καλύτερο θα ήταν να προετοιμαστείτε για προβλήματα. Αυτό το σημάδι είναι γνωστό στους υπαλλήλους ασφαλείας των αερολιμένων και δείχνει ότι το συγκεκριμένο άτομο πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω επιθεωρήσεις και ελέγχους.
Παρά την αθώα εμφάνισή τους, τα τέσσερα «S» προέρχονται από το Secondary Security Screening Selection. Το ακρωνύμιο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιβατών που ταξιδεύουν προς ή από το έδαφος των ΗΠΑ, υποθέτει ότι τυχαία επιλεγμένος επιβάτης θα πρέπει να υποβληθεί σε λεπτομερή επιθεώρηση στα σημεία ελέγχου ασφαλείας. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, αλλά σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Η συμπληρωματική επιθεώρηση περιλαμβάνει ελέγχους αποσκευών, σωματική έρευνα, και πιστοποίηση όλων των εγγράφων αυτού που φέρει το συγκεκριμένο «σήμα», κάτι που αναλαμβάνει η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών (TSA). Το μέτρο θεσπίστηκε από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την TSA, οι επιβάτες επιλέγονται τυχαία , αν και ορισμένα από τα «θύματα» του κώδικα λένε ότι έχουν υποβληθεί σε αυτές τις επιθεωρήσεις επανειλημμένα. Μεταξύ των παραγόντων που διευκολύνουν την είσοδο στην «μαύρη λίστα» κάποιου, λένε, είναι τόσο απλοί όσο η πληρωμή του εισιτηρίου με μετρητά ή η αγορά εισιτηρίου για να φύγει κάποιος, γράφει η Daily Mail.

Ένα άλλο μειονέκτημα που προκύπτει από το «SSSS» είναι ότι δεν θα μπορείτε να εκτυπώσετε την κάρτα επιβίβασής σας στις μηχανές αυτόματης χρέωσης   από το αεροδρόμιο.

Και μια ακόμη λεπτομέρεια: αν ο επιβάτης αρνηθεί να υποβληθεί σε αυτόν τον επιπρόσθετο έλεγχο, δεν θα τον αφήσουν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο .

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να διαγραφεί κάποιος από τη «μαύρη λίστα» και να απαλλαγεί  από τον κακό κώδικα. Σύμφωνα με τους χρήστες, ο τρόπος είναι να υποβληθεί μια αίτηση –με προσκόμιση όλων των απαραιτήτων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων- στο γραφείο TRIP ή «Πρόγραμμα Ερευνών των ταξιδιωτών» του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa