Οικονομία

Σταϊκούρας: Η χώρα βήμα – βήμα βγαίνει από την κρίση

Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, χαρακτηρίστηκαν από τον Χρήστο Σταϊκούρα ως ιδιαίτερα σημαντικοί.

Ο κ Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συναντήσεων που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο της πόλης Τάσο Βαμβούκα, υποστήριξε ότι, «σήμερα η χώρα βήμα – βήμα βγαίνει από την κρίση. Τα οικονομικά της σταθεροποιούνται και αυτό αναγνωρίζεται εντός και εκτός χώρας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίστηκε και από το Eurogroup, ενώ θέλοντας να δείξει και το στίγμα των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος όλοι βλέπουν ότι η χώρα βγαίνει μετά από έξη χρόνια βαθιάς ύφεσης στο φως. Αρχίζει να ανακάμπτει. Η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί και αρχίζει να μειώνεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί, κοινωνικό μέρισμα διανεμήθηκε φέτος που δεν ήταν στον προϋπολογισμό».

Για τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν, ανέφερε: «Θα αρχίσει να γίνεται μερική, σημαντική αποκατάσταση στις απολαβές και τις συντάξεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και οι πρώτες σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις ήδη υλοποιήθηκαν. Σας θυμίζω την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την σημαντική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% σε συνδυασμό με τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με την βελτίωση φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και η χώρα οδεύει σε μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσομε με επιτυχία την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα μαζί με τους εταίρους να δούμε το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ένα πλαίσιο το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό ρεαλιστικό συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης που θα διατηρεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή.

Ένα σχέδιο το οποίο προφανώς θα λαμβάνει υπόψη τους υπάρχοντες Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς γιατί χρειαζόμαστε ένα δίχτυ ασφαλείας όταν η κατάσταση στο εξωτερικό είναι τόσο ασταθής. Ένα δίκτυ ασφαλείας το οποίο εκτιμούμε ότι θα είναι ρεαλιστικό και θα επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος συνεπώς ότι αυτό θα επιτευχτεί με τους καλύτερους όρους για την χώρα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι, «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, μεθοδικότητα , υπευθυνότητα, διορατικότητα χωρίς πολλές κουβέντες, ενώ παράλληλα όπως τόνισε χρειάζεται και όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να επιδείξουν συναίνεση, σύνεση και να μην καλλιεργούν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών επισκέφθηκε το μεσημέρι το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στα Χανιά με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa