Κοινωνία

Στάση Πληρωμών!

Χρήστος Κώνστας

Η μη καταβολή του Επιδόματος Θέρμανσης φέτος αλλά και της τρίτης δόσης του Οικογενειακού Επιδόματος σε 450.000 δικαιούχους (επρόκειτο να καταβληθεί στις 20 Οκτωβρίου) είναι οι πρώτες άμεσες επιπτώσεις των άδειων ταμείων που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο. Η αδυναμία των Ελλήνων φορολογουμένων να ανταποκριθούν στον Γολγοθά των φόρων , χαρατσιών και επιβαρύνσεων που ψηφίζει κατά ριπάς η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την καθυστέρηση καταβολής της υποδόσης των 2 δις Ευρώ δημιουργεί πάλι συνθήκες ασφυξίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με τα λεφτά του οικογενειακού επιδόματος, το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε τη δόση των 400 εκατ. Ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και τώρα περιμένει τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος ώστε να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους και τη λειτουργία του Κράτους.

Τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου είναι πάλι άδεια, ιδιαίτερα μετά την οδυνηρή έκπληξη που επιφύλαξαν οι Έλληνες φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο αφού ανέβασαν τις ανεξόφλητες οφειλές τους προς το Δημόσιο κατά 1,5 δις Ευρώ συνολικά σε 80 και πλέον δις Ευρώ.
Μεγάλο θύμα αυτής της δραματικής κατάστασης είναι οι 280.000 συνταξιούχοι που ενώ έχουν υποβάλει τα χαρτιά της συνταξιοδότησής τους εδώ και 3 χρόνια, το Κράτος δεν μπορεί να τους καταβάλει εφάπαξ και επιδόματα.

Στο Μνημόνιο ΙΙΙ υπάρχει ρητή δέσμευση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο κατάλογος των συνταξιούχων εν αναμονή πρέπει να μειωθεί από 280.000 σε 50.000 και αυτό συνεπάγεται εκταμίευση επιπλέον 1,5 δις Ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η άτυπη επίσκεψη των κορυφαίων εκπροσώπων του κουαρτέτου των δανειστών όχι μόνον δεν κατάφερε να επιταχύνει την εκταμίευση των δόσεων αλλά έχει δημιουργήσει επιπλέον εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Με την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Ολλάντ ,το EuroWorkingGroup θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, για να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δις Ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ως ένδειξη «καλής θέλησης» από την πλευρά των δανειστών.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, για να περιορίσει το ταμειακό έλλειμμα αποφάσισε να μεταθέσει για το 2016 την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με το πρόσχημα ότι θα αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα καταργηθεί η προκαταβολή του επιδόματος ενώ φέτος η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερη από πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη πληρώσει το επίδομα θέρμανσης της προηγούμενης χρονιάς.

Όσον αφορά τις πρώτες άτυπες συναντήσεις των Ελλήνων Υπουργών με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή , η πρόοδος είναι μηδαμινή. Κανένα θέμα δεν έκλεισε οριστικά.
Το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος εκτυλίσσεται σήμερα με την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην Αθήνα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα προσπαθήσει να λύσει και τον …Γόρδιο Δεσμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποπέμψει από τη θέση της την Κατερίν Σαββαίδου δημιούργησε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, όχι τόσο για το ίδιο το πρόσωπο της ΓΓΔΕ αλλά για την προκλητική προσπάθεια της Αθήνας να ελέγξει τους δύο θεσμούς -ΓΓΔΕ και ΕΛΣΤΑΤ- που οφείλουν να λειτουργούν με διαφάνεια και να παρέχουν σωστά και… αξιόπιστα στοιχεία προς την Κυβέρνηση αλλά και στους θεσμούς…

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa