Κύπρος

Στηρίζει Κύπρο η Γερμανία…υπό όρους

Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογες, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος τον διαβεβαίωσε οτι η Κύπρος θα έχει την στήριξη της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται από δικής μας πλευράς είναι αξιοπιστία και συνέπεια στα όσα έχουν συμφωνηθεί (με την τρόικα) στην περίπτωση κατά την οποία το δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του δημόσιου χρέους διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Στην συνάντηση Αναστασιάδη -Μέρκελ η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, υπέβαλε ερωτήσεις μεταξύ των οποίων για το θέμα της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε στην Γερμανίδα Καγκελλάριο ότι η Κύπρος είναι μια χώρα υπηρεσιών και ως εκ τούτου, υπέδειξε, το ζήτημα του εταιρικού φόρου, ζήτημα άκρως σημαντικό.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού επικοινωνίας σε επίπεδο οικονομικών επιτελείων, τα οποία θα ενημερώνονται επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία και στοιχειοθέτηση θα αφορά όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυπριακή οικονομία και το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας σε δείπνο προς τιμή όσων συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ τόνισε την ανάγκη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν επιτέλους την ενεργό συμμετοχή της Ένωσης στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Αναφερόμενος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, εάν οι Κύπριοι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για να διασφαλισθεί ότι παρόμοια οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν πρόκειται να επανέλθει στο μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριθ σε αντιφώνιση του εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες για υπογραφή μνημονίου με την τρόικα, αλλά και στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Επίσης, εξέφρασε την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευχήθηκε νίκη του από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Σεβόμαστε πλήρως το τι θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όμως ευχόμαστε ότι θα έρθει η στιγμή της αλλαγής, της αλλαγής για το καλύτερο, προκειμένου η Κύπρος να ανακτήσει τον ηγετικό ρόλο στην ΕΕ», σημείωσε.

Ο κ. Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριθ άσκησε δριμεία κριτική στην αριστερή, όπως είπε χαρακτηριστικά, κυπριακή κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «ανεπάρκεια στους χειρισμούς των οικονομικών προβλημάτων».

Πολλοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, ανάμεσα στους οποίους και ο Νίκος Αναστασιάδης, για αρκετό καιρό προειδοποιούσαν για λήψη διορθωτικών μέτρων, «αλλά η κυβέρνηση ενεργούσε με τέτοιον τρόπο, λες και η οικονομική κρίση δεν θα ερχόταν ποτέ στην Κύπρο», κατέληξε.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa