Οικονομία

Στο σφυρί 7.000 ακίνητα – Αλβανοί, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι αγοραστές

Χιλιάδες Έλληνες βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη, καθώς κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το διαμέρισμα, το σπίτι ή το οικόπεδό τους, επειδή αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν περιέλθει ήδη στο Δημόσιο ή στις τράπεζες, αφού οι ιδιοκτήτες τους είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν.

Μικρές ή μεγάλες τραγωδίες διαδραματίζονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, με θύματα αξιοπρεπείς και ευυπόληπτους μέχρι χθες πολίτες, που καταρρέουν στα γραφεία των εφόρων ή στα γκισέ των τραπεζών όταν τους ανακοινώνεται η απώλεια της περιουσία τους, που με κόπο και στερήσεις απέκτησαν. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, μόνο στην Αθήνα κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.000 διαμερίσματα, εκ των οποίων κάποια βγήκαν ήδη «στο σφυρί» και αγοράστηκαν κυρίως από αλλοδαπούς. Αλβανοί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι και Πολωνοί, που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, είναι οι πιο συχνοί αγοραστές των σπιτιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και, σύμφωνα με παράγοντες του real estate, εκμεταλλεύονται την κρίση και τα αποκτούν σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους επόμενους 6-10 μήνες θα βγουν σε πλειστηριασμό ακόμη περίπου 5.000 ακίνητα. Για μια ακόμη φορά, ο δανειολήπτης αναδεικνύεται στον πιο «αδύναμο κρίκο». Οι Έλληνες που υποθήκευσαν τα εισοδήματά τους για τα επόμενα 20 ή και 30 χρόνια, για να αγοράσουν ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, στην οποία οδήγησαν οι «δημιουργικές ασάφειες» και άλλα τέτοια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δυσάρεστες οι προβλέψεις Τα μηνύματα από την τραπεζική αγορά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ήδη πάνω από το 8% των στεγαστικών έχει σταματήσει να εξυπηρετείται κανονικά. Με τις συναλλαγές να έχουν κυριολεκτικά «παγώσει» (από 200.000-250.000 μεταβιβάσεις ακινήτων ετησίως στο παρελθόν, αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος όχι περισσότερες από 70.000-80.000), οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν ακόμη και πάνω από το 20% σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Η παγίδα είναι ότι, από το σύνολο όσων έχουν στεγαστικά δάνεια (περίπου 800.000 Έλληνες), οι 500.000 αγόρασαν σπίτι σε τιμή «φουσκωμένη» (λόγω της υπερβολικής ζήτησης που δημιουργήθηκε, κυρίως από την «πλημμυρίδα» των στεγαστικών δανείων) και βλέπουν τώρα την αξία του σπιτιού να «ξεφουσκώνει», αλλά όχι και το δάνειο… Το όνειρο για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης με δανεικά, όνειρο το οποίο καλλιεργήθηκε τόσο από τις τράπεζες, που ήθελαν να χορηγήσουν δάνεια, όσο και από τους κατασκευαστές, για να πουλήσουν σπίτια, μετατρέπεται τώρα σε εφιάλτη:

• Τα εισοδήματα ψαλιδίζονται λόγω περικοπών και φόρων.

• Η αξία της περιουσίας τους υποχωρεί ήδη, ακόμη και πάνω από 20%, λόγω ύφεσης. Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες που αγόρασαν σπίτι στη «χρυσή περίοδο της κτηματαγοράς» (2003-2008) συγκροτούν τώρα μια νέα γενιά εγκλωβισμένων. Μέσα σε μία πενταετία, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Έλληνες δανείστηκαν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ. Έτσι, συνολικά, ο αριθμός όσων εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο υπερβαίνει πλέον τις 800.000, ενώ οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στα 81 δισ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των δανείων (32 δισ. ευρώ) χορηγήθηκε μέσα στην τριετία 2006-2008. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ακίνητα αγοράστηκαν με τις τιμές τους να έχουν ανέβει στα ύψη, λόγω ακριβώς αυτών των δανείων. Αυτό αποδεικνύεται και από τον δείκτη τιμών της Τράπεζας Ακινήτων. Στο διάστημα 2006-2008, οι ανατιμήσεις άγγιξαν το 22%. Σήμερα, αυτή η «υπεραξία» έχει χαθεί και οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2006.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου

Οι πλειστηριασμοί για τους οφειλέτες του Δημοσίου ξεκίνησαν με βάση την εμπορική αξία, που σε πολλές περιοχές είναι πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν εντυπωσιακές περιπτώσεις, μοναδικές ευκαιρίες για όσους έχουν χρήματα να τα «χτυπήσουν». Ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες συναντά κανείς στις ανακοινώσεις των τραπεζών για την πώληση ακινήτων από τις τράπεζες, ακίνητα που εγγράφηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους μετά από κατάσχεση λόγω χρεών. Ακριβά σπίτια και οικόπεδα, οι δεύτερες ή εξοχικές κατοικίες ή άλλου είδους ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κ.λπ.) βγαίνουν «στο σφυρί» χωρίς κανέναν περιορισμό. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν αναρτηθεί 29 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων, ακόμα και αγροτεμαχίων, που θα γίνουν για χρέη προς το Δημόσιο

Παραδείγματα ακινήτων

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση δεκάδων ακινήτων μέσω της διενέργειας δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Τα ακίνητα που ξεχωρίζουν είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: • Δήμος Νέας Πεντέλης: Κατοικία-μεζονέτα συνολικού εμβαδού 222,95 τ.μ., η οποία αποτελείται από υπόγειο 86,21 τ.μ. (76,70 τ.μ. κύριοι χώροι και 9,51 τ.μ. βοηθητικοί χώροι), ισόγειο 71,29 τ.μ. και πρώτο όροφο 65,45 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας 10,45% σε οικόπεδο έκτασης 1.443,00 τ.μ. Ελάχιστη τιμή προσφοράς 300.000 ευρώ. • Δήμος Χαλανδρίου: Αυτοτελής μεζονέτα που αποτελείται από πρώτο όροφο εμβαδού 80,07 τ.μ. και δεύτερο όροφο εμβαδού 80,08 τ.μ. με ελάχιστη τιμή προσφοράς 185.000 ευρώ. • Ρόδος: Τέσσερις υπό ανέγερση οικοδομές με ελάχιστη τιμή 148.000 ευρώ. Σε ανάλογες κινήσεις πώλησης ακινήτων έχει προχωρήσει και η Eurobank Property Services. Συγκεκριμένα: • Οικόπεδο 293 τ.μ. στον Δήμο Διονύσου με διώροφη μονοκατοικία έχει τιμή εκκίνησης 205.000 ευρώ. • Οικόπεδο 1.122 τ.μ. στους Θρακομακεδόνες με διώροφη μονοκατοικία έχει τιμή εκκίνησης 564.000 ευρώ.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 8/10

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa