Πολιτική

Στον «αέρα» το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα

Χρήματα

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο, ωστόσο  ολοκληρωμένο βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα τις συνέπειες της οξύτατης κρίσης στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν» αναφέρει η  αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα  άμεσα μέτρα για την  αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης και την κριτική από την Νέα Δημοκρατία.

Στην δήλωσή της η κ. Φωτίου  επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε μια λογική πολύ πιο προωθημένη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Και, επιπλέον,  στοχεύουν να καλύψουν  κενά και ανεπάρκειες και να αποκαταστήσουν αδικίες που όλοι, πλην της Νέας Δημοκρατίας,  έχουμε διαπιστώσει».

Μάλιστα αναφέρει τα πρώτα μέτρα που είναι η  «επανασύνδεση των κομμένων παροχών και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύμα το επίδομα ενοικίου ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες  με αξιοπρέπεια και το επίδομα για τη σίτιση και την προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα  ως τόνωση των τοπικών αγορών. Επίσης, ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας  των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας που  κατήργησε η  κυβέρνηση Σαμαρά στο τέλος του 2014 καθώς και οι ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι παροχές στις οποίες αναφέρεται η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας  βασίστηκαν στο πρωτογενές  πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από σκληρές περικοπές και καταστροφικά μέτρα που οδήγησαν ακριβώς στην ανθρωπιστική κρίση την οποία καλούμαστε σήμερα εμείς να αντιμετωπίσουμε.

Σε ότι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, ττο πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα κριθεί η σκοπιμότητα της  εφαρμογής  του  σε εθνικό επίπεδο. Να τονίσουμε, ωστόσο,  ότι τα απαραίτητα κονδύλιαγια τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος  για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αλλά και την πανελλαδική εμβέλεια δεν είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε ο προηγούμενος υπουργός της ΝΔ το ξέρει καλύτερα».

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa