Κοινωνία

Στον διαμεσολαβητή στηρίζει τις έρευνες η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της μικρής Μαρίας

4χρονη Μαρία

Πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση της μικρής Μαρίας θεωρείται ο άνθρωπος που μεσολάβησε ώστε να φτάσει στα χέρια των Ρομά η μικρή Μαρία.

Ο 39χρονος και η 40χρονη Ρομά – που έχουν ήδη προφυλακιστεί – υποστήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι πήραν το κοριτσάκι από μία Βουλγάρα με την διαμεσολάβηση ενός ομοεθνή της, ενώ στην ίδια εκδοχή επιμένουν και οι συγγενείς του ζευγαριού. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο και ότι έχει στην κατοχή του το κινητό του τηλέφωνο.

Η έρευνα των αστυνομικών επικεντρώνεται στο εάν υπάρχει Βούλγαρος και που μπορεί να βρίσκεται. Από εδώ και στο εξής οι Αρχές προσανατολίζονται στο να ερευνήσουν τα τηλέφωνα των υποτιθέμενων γονιών της μικρής Μαρίας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι και ένα χρόνο πριν.

Για την Αστυνομία, το επικρατέστερο σενάριο είναι η υπόθεση της μικρής Μαρίας να συνδέεται με κύκλωμα παράνομης διακίνησης παιδιών. Είτε δηλαδή να πήραν το παιδί από τους γονείς του και η αγοραπωλησία να μην προχώρησε, είτε να το αγόρασαν για να το εκμεταλλευτούν. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες από πολίτες που είδαν το κοριτσάκι να ζητιανεύει στον δρόμο.

Στο μεταξύ, νέο βίντεο με τη μικρή Μαρία είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό, το κοριτσάκι εμφανίζεται αρχικά να περπατά στην αυλή του σπιτιού των υποτιθέμενων γονιών της, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να χορεύει σε ένα γλέντι, το οποίο οι αθίγγανοι αναφέρουν ότι έγινε προς τιμήν του. Όπως υποστηρίζουν, επειδή το παιδί είχε πρόβλημα στα μάτια, όταν έγινε καλά στήθηκε το γλέντι.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους που την παρακολουθούν, το μικρό αγγελούδι είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και δεν ζητά τους δήθεν γονείς της, κάτι που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «εύρημα» καθώς δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εξάλλου, ο 39χρονος Χρήστος Σαλής οδηγήθηκε στις φυλακές της Λάρισας ενώ η 40χρονη Ελευθερία Δημόπουλου ή Σελήνη Σαλή θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Έλεγχοι σε όλα τα ληξιαρχεία της χώρας

Στο μεταξύ, εντολή να γίνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα ληξιαρχεία έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τη μικρή Μαρία.

Η εισαγγελέας, με κατεπείγουσα εντολή, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, με σκοπό να ελεγχθούν όσες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις, από 1ης Ιανουαρίου 2008. Διατάσσει επίσης να ερευνηθεί – σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις – αν αυτές είναι αληθινές, και αν όχι, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ανακοινώνοντας, ταυτοχρόνως, τα αποτελέσματα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εξάλλου, στο ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων μπήκαν χθες το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Στο δήμο Αθηναίων, μετά το 2011 σημειώθηκε αιφνίδια άνοδος των ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης, από 50 το 2011 σε 200 το 2012 και σε 400 το 2013. Το γεγονός ότι τα επιδόματα λαμβάνονται με την επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης και δεδομένου ότι πολλοί Ρομά εμφανίζονται ως δημότες σε περισσότερους από έναν δήμο, φαίνεται να υποβοήθησε Ρομά να παίρνουν πολυτεκνικά επιδόματα.

Ζήτησαν τη συνδρομή της Ιντερπόλ

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ για την ταυτοποίηση της Μαρίας, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας σε ανακοίνωσή του. Η Ιντερπόλ έχει ήδη εκδώσει μια κίτρινη ειδοποίηση για τη Μαρία, η οποία περιλαμβάνει το προφίλ του DNA και μια φωτογραφία του κοριτσιού που πιστεύεται ότι είναι περίπου 4 ετών, προς όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa