Πολιτική

Στουρνάρας: Θετικές οι εξελίξεις σήμερα στην Ελλάδα

Στουρνάρας Παυλόπουλος

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

«Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό, έχουμε στοιχεία γι’ αυτό», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Στη συνέχεια με αφορμή αναφορά του κ. Παυλόπουλου στην ανάγκη στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι «η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση.

«Ο πρόεδρος κ. Ντράγκι», είπε, «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ.  Αλλά για να τα καταφέρει σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι με εκείνα τα κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η ΕΚΤ «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα, ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του καταστατικού της».

«Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές», απάντησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τέλος, ανέφερε ότι το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για να αλλάξει. «Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa