Κοινωνία

Στους δρόμους το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά των απολύσεων στον δημόσιο τομέα – Τα συνθήματα και τα… σουβλάκια!

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα τα συνδικάτα, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας.  Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ενώ μετά τις 11 ξεκίνησε και η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από τη Σταδίου προς τη Βουλή. Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάθηκε.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν προγραμματισμένη για τις 11 σήμερα το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δικό του συλλαλητήριο διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ στην ομιλία του στην πλατεία Κλαυθμώνος, σημείωσε πως οι οικογένειες στην Ελλάδα ζουν με λιγότερα από 800 ευρώ και κάλεσε τους εργαζομένους να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι. Ακόμη δήλωσε: «Δεν είμαστε λογιστική εξίσωση.  Τα μέτρα είναι εξοντωτικά. Γίναμε πειραματόζωα. Χάσαμε το 50% της ποιότητας της ζωής μας. Η τρόικα μετατρέπει την Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη.

Συγκέντρωση
Πανελλήνιο σωματείο έκτακτου προσωπικού υπ. Πολιτισμού

«Με ταξικό αγώνα στην τρομοκρατία κυβέρνησης κ εργοδοσίας», «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν έντονα.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Ο Νίκος Πανταζόπουλος , Πρόεδρος εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε στο «Π»:Έχουμε υποχρέωση στις απεργίες της ΓΣΕΕ διότι έτσι αντιδράμε σε ότι γίνεται στην Ελλάδα, στην παρακμή, την πλήρη καταστροφή των εργασιακών σχέσεων.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις θα τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς εμάς. Όλοι στους δρόμους γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα». με αφορμή τον κλάδο του Ερυθρού Σταυρού, είπε: «Οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες. Κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από τη διεθνή ομοσπονδία. Παλεύουμε να κρατηθεί ανοιχτός ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός  της χώρας, του οποίου ο σκοπός είναι στην κρίση της Ελλάδας να παρέχει βοήθεια με τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Ζητούμε τον σεβασμό στον οργανισμό μας, στους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε χρόνο». Σε πανό των εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναγραφόταν «Σεβαστείτε τον οργανισμό, μην παίζετε με τις ζωές μας».

Κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία της Αττικής εκτός από τα εφημερεύοντα, καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η Δραγανίγου Αμαλία, μέλος διοικητικού συλλόγου για τα φαρμακεία της Αττικής, δήλωσε στο «Π»: «Η σημερινή απεργία καταδικάζει την πολιτική κυβέρνησης – τρόικας να διαλύσει την περίθαλψη. Καταγγέλλουμε το ότι από  την συνταγογράφηση ‘φεύγουν’ φάρμακα τα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξολοκλήρου, και από τα φάρμακα  στη συνταγογράφηση ένα μεγάλο μέρος (περίπου 50%), το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή. Αυτό γίνεται με την επιβολή ασφαλιστικής τιμής. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να προωθήσει τη διακίνηση του φαρμάκου  μέσα από αλυσίδες φαρμακείων και σούπερ μάρκετ. Καταδικάζουν τα φαρμακεία της Ελλάδας με εξαφανισμό. Είμαστε αντίθετοι στο εισιτήριο στο νοσοκομείο, και το χαράτσι του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή. Είμαστε με τους ασφαλισμένους και υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία».

Συνθήματα ακούστηκαν και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ, ουστ», « Άδωνι φασίστα τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά», «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό».

νοσοκομειακοι

Εκ μέρους του νοσοκομείου του Αγίου Σάββα , η νοσηλεύτρια Καραμάνου Ελένη, είπε στο «Π»: «Έχουν μπει σε διαθεσιμότητα γιατροί, οδηγοί και φύλακες, συνολικά 85 άτομα. Οι οδηγοί και οι φύλακες είναι σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη εβδομάδα».

Επίσης από το Ασκληπιείο Βούλας, ο Γαρδικλής Δημήτρης, γενικός γραμματέας του νοσοκομείου, δήλωσε στο «Π»: «Έχουν μπει σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί. το νοσοκομείο είναι 120 τμ. με διάσπαρτα κτήρια. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μεταφορές από κτήριο σε κτήριο και από τη μεταφορά ιματισμού.  Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Για ό,τι συμβαίνει φταίει το Υπουργείο, η διοίκηση του νοσοκομείου. Συνάδελφοι που δεν είναι οδηγοί καλούνται να κάνουν τους οδηγούς επειδή έχουν επαγγελματικό δίπλωμα. Με αυτά τα μέτρα ανοίγουν οι πόρτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τη μεταφορά αίματος μέχρι οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο έγινε μεταφορά με όχημα ιδιωτικής εταιρείας».

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν πως θα ανοίξουν την ΕΡΤ χωρίς τον Σαμαρά και προειδοποιούν τον πρωθυπουργό: « Μπαλτάκο-Σαμαρά έφτασε η ώρα να φύγετε μαζί».

Πορεια ΠΟΣΠΕΡΤ

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και καθαρίστριες με μαύρες σημαίες με το σύνθημα «Πιάστε τους φοροφυγάδες, αφήστε τις καθαρίστριες».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η απολυμένη καθαρίστρια, Κωστοπούλου  Δέσποινα, δήλωσε στο «Π»: «Θέλουμε τη δουλειά μας πίσω. Στη συνάντηση με τον Στουρνάρα δεν πήραμε διαβεβαιώσεις  για το μέλλον. Μας είπε ότι μερικές από μας θα μπουν σε άλλους χώρους. Θέλουμε και οι 595 καθαρίστριες να μπουν στη δουλειά. Αύριο το πρωί έχουμε δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα , την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών, την κατάργηση της υπουργικής απόφασης. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να μην είναι σκληρή και να μας δικαιώσει τον αγώνα ο οποίος διαρκεί εδώ και 7 μήνες. Δεν έχουμε λόγο να γυρίζουμε σπίτι μας».

Και επειδή είμαστε Έλληνες, στη συγκέντρωση επιβάλλεται να υπάρχουν και… σουβλάκια!!

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Υπενθυμίζεται πως με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στην απεργία συμμετείχαν, επιπλέον, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, καθώς και οι εργαζόμενοι στις εφορίες.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Το δικό τους παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής τράπεζας. Ο Κωνσταντινόπουλος Γιώργος, αντιπρόεδρος του ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου ΕΝ.Α.Σ. είπε στο «Π»: Απεργούμε επειδή η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση από 10% έως 40% του προσωπικού με πρόσχημα την εξομοίωση των εργαζομένων της Εμπορικής με αυτούς της ALPHA . Η θέση μας είναι: η εξομοίωση πρέπει να γίνει με σταδιακές αυξήσεις των εργαζομένων της ALPHA, για να δημιουργηθεί το ενιαίο μισθολόγιο της ALPHA. Για αυτό θα αγωνιστούμε, μέχρι να δικαιωθούμε . Δεν αντέχουμε την εξαθλίωση. Ήδη έχουν γίνει μειώσεις μέσα από τις επιχειρηματικές συμβάσεις οι οποίες έφτασαν το 8%. Συνολικά οι μειώσεις που έχουμε υποστεί είναι γύρω στο 15%. Έχουμε φτωχύνει έως και 40%»

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ζητούν μέτρα προστασίας των «δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών” και “άμεσα στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων».

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Ζητούν, επίσης, τη διαγραφή του χρέους, την προστασία της μητρότητας και των εργασιακών κεκτημένων.

Στην απεργία παρευρέθηκαν και οι εργαζόμενοι από τη Γενική Ανακύκλωση του Ασπρόπυργου. Οι Ριχάν Χαν και Ασλαμ Αλί, εργαζόμενοι, δήλωσαν στο «Π»: «Δεν μας πληρώνουν εδώ και 8 μήνες»

απεργια

Ακόμη και οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ έκαναν πορεία προς τη βουλή.

πορεια ΗΛΠΑΠ

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

πορεια

πορεια

Φωτογραφίες από την πορεία του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Η πορεία στη Βουλή

απεργια

3απεργια

απεργια

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa