Πολιτική

Σβίγκου: Συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης παρουσίασε ο Μητσοτάκης

Σε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στο Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε η Ράνια Σβίγκου, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε το οικονομικό πλάνο που χτίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης για όταν ανέβει στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας οτι «Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρήματα από εκεί που θα πονέσουν περισσότερο τους πολίτες», ενώ πιστεύει οτι διαλέγει την πλευρά των δανειστών.

Σχετικά με όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σχολίασε:

«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρουσίασε μια «συμφωνία αλήθειας», αλλά μια συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης και καταστροφής. Αναφέρθηκε σε περικοπές οι οποίες φτάνουν τα 3,3 δις. Αυτές οι περικοπές προφανώς δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου. Ο ίδιος μίλησε για μια σειρά μέτρων, από την αναστολή των αυξήσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 40% την τελευταία πενταετία, για καθιέρωση δύο συντελεστών στον ΦΠΑ 11 και 22%, άρα κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα και τα βιβλία. Είπε, επίσης, ότι θα καταργήσει δομές 400 εκατομμυρίων χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις δομές αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής κρίσης ή αν αναφέρεται στην ΕΡΤ. Ότι δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο της Υγείας.  Οι προσλήψεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας έρχονται να αναστηλώσουν το κοινωνικό κράτος και δομές οι οποίες έχουν συρρικνωθεί πλήρως.

Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρήματα από εκεί που θα πονέσουν περισσότερο τους πολίτες . Μάλιστα οι αναφορές του, ότι θα κάνει και πράγματα «παραπάνω από τη συμφωνία», θα συμπληρώσει το πρόγραμμα, νομίζω δείχνουν το πού ακριβώς θέλει να το πάει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλει απλά να γυρίσει τη χώρα στην κατάσταση πριν το 2015, δεν θέλει να αφήσει τίποτα όρθιο με πράγματα που ούτε  ο κ. Σαμαράς είχε διανοηθεί να κάνει.»

Για την θέση του στο δίπολο κυβέρνησης-δανειστών:

«Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί στη διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση δηλαδή η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη χώρα –και αναφέρομαι στα εργασιακά- όπου ένα κομμάτι των δανειστών ζητάει ομαδικές απολύσεις και μια σειρά πραγμάτων τα οποία εντάσσονται σε ένα σχέδιο απορρύθμισης της εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν στηρίζει τις διαπραγματευτικές θέσεις της κυβέρνησης, δεν λέει έστω τη θέση του για τα επίμαχα, αλλά ζητά από την κυβέρνηση να κάνει πιο γρήγορα, θέλοντας ο ίδιος να είναι πιο σκληρός ακόμη και από τους ίδιους τους δανειστές.. Αυτό δείχνει ποια πλευρά έχει διαλέξει ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά. Αντί να ταχθεί με το πλευρό των εργαζομένων, με το πλευρό εκείνων που προσδοκούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την προστασία των δικαιωμάτων του,  επιλέγει για μια ακόμη φορά να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.»

Για τη θέση κόμματος-κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σημείωσε:

Η θέση είναι κοινή. Δεν υπάρχει μόνο το αμυντικό σκέλος, δηλαδή το σκέλος της προστασίας από αντεργατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ονειρεύονται κάποιες πλευρές των δανειστών, αλλά και η θετική ατζέντα που έχει να κάνει με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Σ’  αυτόν τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τα εργατικά συνδικάτα. Θα θέλαμε και την αντιπολίτευση, αλλά, από ότι φαίνεται, η ΝΔ, η οποία έχει υλοποιήσει όλη την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, δεν σκοπεύει να ταχθεί μαζί μας. Δεν πειράζει. Η θέση κόμματος κυβέρνησης είναι κοινή και παλεύουμε όχι μόνο για να διασφαλίσουμε το εργατικό πλαίσιο, αλλά και για να το διευρύνουμε.

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa