Κοινωνία

Συλλήψεις αστυνομικών για εμπλοκή με τη Χρυσή Αυγή – Τι λέει το πόρισμα των «Αδιάφθορων»

Ελληνική Αστυνομία

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πόρισμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα προβλήματα διαφθοράς στα αστυνομικά τμήματα, αλλά και τις καταγγελίες για χρήση υπερβολικής βίας και διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με το εν λόγω πόρισμα, δεν έχει διαπιστωθεί ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων, εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό ούτε συγκροτούνται πυρήνες ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκαν μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή.

Για παράδειγμα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι έγιναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας και ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, 2 Λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Από τις περιπτώσεις αυτές, στις 22 εφαρμόσθηκε η διαδικασία αυτοφώρου με την άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους συνελήφθησαν συνολικά 15 αστυνομικοί, 1 Λιμενικός και 6 ιδιώτες. Από τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε, εμπλοκή αστυνομικών διευθύνσεων σε περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς με πρώτη την διεύθυνση αστυνομίας Αθηνών, ενώ ακολουθεί καιη διεύθυνση Άμεσης Δράσης, μετά η Διεύθυνση Αλλοδαπών, μετά η διεύθυνση Πειραιά και μετά Δυτικής Αττικής.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όσο και αν η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε δράση οργανωμένων ομάδων μέσα στην αστυνομία που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας είναι αυξημένα σε περιοχές, που το συγκεκριμένο κόμμα έχει ισχυρή παρουσία.

Για παράδειγμα, στην Αττική το ποσοστό ακραίας συμπεριφοράς αγγίζει το 83 %, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μόλις το 17%. Υπογραμμίζεται ότι τα ποσοστά της βίας αυξάνονται σταθερά από το 2009 και εκτοξεύονται το 2012 στο 56% (το έτος που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ελέγχων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αντιαρματικό βλήμα PAO, 44 πυροβόλα, 19 κυνηγετικά όπλα, 3 πιστόλια εκτοξευσης, 2507 φυσίγγια και κάλυκες, 18 γεμιστήρες, 85 μαχαίρια, 10 σπαθιά, τσεκούρια, τόξα, βαλίστρες, τρεις συσκευές teaser, 162 κροτίδες και καπνογώνα. Δέκα ρόπαλα, δύο σιδηρογροθιές και 34 σκοπευτικές διόπτρες. Έχουν ακόμα βρεθεί ακόμα ναρκωτικά, είδη λαθρεμπορίου, είδη επικοινωνίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με αφορμή με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος δήλωσε ότι «Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους».

«Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει», ανέφερε, επίσης, ο κ. Δένδιας. «Ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή που χαράξαμε θα συνεχίσουμε, υλοποιώντας την απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της νομιμότητας παντού και από όλους».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa