Πολιτική

«Συμφωνία αλήθειας» στην ΔΕΘ – Το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τη «Συμφωνία Αλήθειας» ανά χείρας ετοιμάζεται ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, να ανέβει για πρώτη φορά στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, στη συμπλήρωση εννέα μηνών από την εκλογή του στην ηγεσία, καλείται να παρουσιάσει στους πολίτες ένα αξιόπιστο, πειστικό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, εντός και εκτός των τειχών, ότι ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη λύση.

Ήδη ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει και την ευθύνη των πολυεπίπεδων διαβουλεύσεων με την κοινωνία (φορείς, κομματικά στελέχη και πολίτες), σε συνεργασία με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και πολυπληθή ομάδα συνεργατών, έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις απαντήσεις των περίπου 25.000 πολιτών, προκειμένου να καταλήξουν ποιες από τις προτάσεις είναι υλοποιήσιμες και μπορεί να ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», στη διαδικασία εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ συμμετέχει και η διαφημιστική εταιρεία η McKinsey Greece.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη να αντισταθούν άπαντες στον πειρασμό υποσχέσεων που δεν μπορούν να τηρηθούν και ζητεί από τους συνεργάτες του, οι όποιες προτάσεις κατατεθούν να είναι κοστολογημένες, με ακρίβεια, και να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, η οποία πάντως σε βάθος χρόνου εξαρτάται από πολλά. «Θα κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποδείχθηκε μη υλοποιήσιμο», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του αρχηγού τους.

Οι δύο έννοιες τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» θα προτάξει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, είναι  «σοβαρότητα και αξιοπιστία»,  οι οποίες, όπως λένε οι συνεργάτες του, υπηρετούν τη στρατηγική της αλήθειας που εξ αρχής έχει επιλέξει ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες της «Συμφωνίας Αλήθειας» στο συνέδριο του κόμματος, η οποία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2% και στηρίζεται σε δύο άξονες: Επιθετικές μεταρρυθμίσεις και ένα μεγάλο επενδυτικό σοκ. Οι επιτελείς της ΝΔ υπολογίζουν ότι μια τέτοια επιθετική στρατηγική μπορεί να αποφέρει στη χώρα 213 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία και 120.000 νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα αναπτύξει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του αρχηγού της ΝΔ είναι να πείσει τους πολίτες για κάτι που ο ίδιος είναι πεπεισμένος. Ότι, δηλαδή, για την υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος δεν θα απαιτηθούν χρήματα που η χώρα δεν διαθέτει, αλλά από την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής λογικής. Ένα από τα βασικά εργαλεία αυτής της νέας πολιτικής λογικής, όπως θα εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η μείωση της φορολογίας με αντίστοιχη μείωση δαπανών, πρόταση, η οποία σημειωτέον βρίσκεται στην αιχμή των ζητημάτων που προέκριναν οι πολίτες στις απαντήσεις τους στο «γαλάζιο» ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ θα υπογραμμίσει ότι η μείωση της φορολογίας θα γίνει μέσα από μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Ουσιαστικά, πρόκειται για την εφαρμογή ενός πιο απλού, δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα προβλέπει λιγότερες φορολογικές κλίμακες και θα προσαρμόζει τους φορολογικούς συντελεστές, ρεαλιστικά ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, παραμένει η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σημειωτέον, ήταν αυτός που «έκαψε» την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και η μείωση του ΦΠΑ.

Παρότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η τελική πρόταση της ΝΔ, αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από τα στελέχη της ΝΔ είναι ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται και δεν δίνουν εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους, ενώ αναζητούνται και άλλες λύσεις που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των συγκεκριμένων φορολογικών βαρών. Ανάλογες μελέτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ δίνεται βάρος στους τρόπους καταπολέμησης της άμεσης και έμμεσης φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών, κορυφαία στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της επιχορήγησης που υπάρχει σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό προς στα ευγενή ταμεία και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως, είτε από τις υπερβάσεις που κάνουν τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στην περιφέρεια του Δημοσίου, οι οποίες στο 2015 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ ή ακόμη από τις αυξήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δημόσιους υπαλλήλους  χωρίς καμία αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το γενικότερο μισθολογικό κόστος, οι επιτελείς της ΝΔ είναι κατηγορηματικοί καθώς, όπως εξηγούν, οι μισθοί στη χώρα είναι πλέον πολύ χαμηλοί και είναι αποδεδειγμένο ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό. «Δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, αλλά το κόστος του χρήματος» εξηγούν τα «γαλάζια» στελέχη, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση σε φτηνό τραπεζικό δανεισμό, ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας, γραφειοκρατίας αλλά και ρυθμιστικής συμμόρφωσης.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο επικρατεί εγρήγορση ενόψει της ΔΕΘ, όχι μόνο γιατί παραδοσιακά η Έκθεση αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γιατί, κατά τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη, το φετινό φθινόπωρο θα σημάνει την έναρξη μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να κρύβει ακόμη και εκλογικό αιφνιδιασμό. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, πρόσφατα προέβλεψε και δημόσια ότι δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη.

Στον γενικότερο σχεδιασμό του αρχηγού της ΝΔ για συνολική αντεπίθεση εντάσσονται, πλην της ΔΕΘ, ο ανασχηματισμός στο κόμμα αλλά και στη σύνθεση των προσώπων που βρίσκονται σε καίρια πόστα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη, ενώ οι αποφάσεις, που θα περιλαμβάνουν και ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, αναμένονται σύντομα. Την ίδια περίοδο που προγραμματίζεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ. Στο παρασκήνιο επικρατεί έντονη κινητικότητα, ενώ για την ηγεσία της επανιδρυμένης ΟΝΝΕΔ ακούγονται τα ονόματα των Παύλου Μαρινάκη, Κώστα Δέρβου και Χρήστου Θεοδωρόπουλου.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» εκτάκτως την Παρασκευή 12/7

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa