Κόσμος

Συνετρίβη ο δορυφόρος βάρους 1,2 τόνων

Δορυφόρος

Συνετρίβη καθώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης ο δορυφόρος Goce της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 25% της μάζας του δορυφόρου δεν διαλύθηκε από την μοιραία πρόσκρουση και τα συντρίμμια κατέληξαν στον ωκεανό.

Τελευταία φορά ο δορυφόρος παρατηρήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στις 22:42 ώρα Γκρίνουιτς, καθώς περνούσε πάνω από την Ανταρκτική σε ύψος 121 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος είναι εφοδιασμένος με καύσιμα και κινητήρες που κατευθύνουν την καταστροφική του πτώση στον απομακρυσμένο Νότιο Ωκεανό, ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Διαστημικών Υπηρεσιών, το παγκόσμιο φόρουμ για τα «διαστημικά σκουπίδια», έχει επιλέξει τον δορυφόρο Goce ως αντικείμενο μελέτης για το 2013.

Αυτό σημαίνει πολλοί σταθμοί εντοπισμού και παρακολούθησης παγκοσμίως έχουν επιστρατευτεί για να παρακολουθήσουν την πτώση του δορυφόρου στη Γη.

Έτσι, τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία αλλά και ώρα που ενδεχομένως τα συντρίμμια του δορυφόρου έπεσαν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Με ψευδώνυμο «η Φεράρι του διαστήματος», λόγω της κομψής του εμφάνισης, ο δορυφόρος Goce αποτελεί την πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που επιστρέφει ανεξέλεγκτα στην Γη εδώ και 25 χρόνια.

Η βουτιά του στη Γη ήταν αναπόφευκτη, καθώς στις 21 Οκτωβρίου ξέμεινε από καύσιμα με αποτέλεσμα σταδιακά να έλκεται από τη βαρύτητα της Γης και να χάνει ύψος.

Ο δορυφόρος Goce εκτοξεύτηκε το 2009 για να χαρτογραφήσει τις διαφορές στο βαρυτικό πεδίο της Γης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που συνέλλεξε για να φτιάξουν τους πρώτους λεπτομερείς παγκόσμιους χάρτες των ορίων μεταξύ του φλοιού και του μανδύα της Γης.

Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος GOCE, βάρους 1,2 τόνων, θεωρείται μικρός συγκριτικά με άλλα διαστημικά σκάφη που εισήλθαν πρόσφατα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2012 επέστρεψε στη Γη ο ρωσικός δορυφόρος Phobos-Grunt, βάρους 14 τόνων, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχαν εισέλθει στην ατμόσφαιρα ένας ερευνητικός δορυφόρος της NASA βάρους 6,5 τόνων και το γερμανικό τηλεσκόπιο ROSAT, βάρους 2,4 τόνων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa