Άμυνα - Διπλωματία

Συνιστώσες «σπρώχνουν» εναντίον του Ισραήλ!

Νετανιάχου Θέμα

Του Χρήστου Καπούτση

Η αξιολόγηση μιας χώρας με βάση μόνο τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της θα είναι ελλιπής, αν δεν συνεκτιμηθούντα γεωπολιτικά δεδομένα, η γεωγραφική της θέση και οι συμμαχίες της, που εξασφαλίζουν σχετική ισορροπία στο πολυπολικό διεθνές σύστημα πολιτικής ισχύος και οικονομικής εξουσίας.

«Θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η Ελλάδα να κυλήσει εκτός ευρωζώνης.Να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία που καιροφυλαχτεί να κατέβει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και, μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε πολλά δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσουμε στην Ευρώπη», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας«Die Welt».

Προφανώς, δεν αμφισβητείται η στρατηγική και γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της Νότιας Ευρώπης, που αποτελεί νησίδα σταθερότητας στη φλεγόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτική ισχύ, είναισυνεπής εταίρος του ΝΑΤΟ και θα έχει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των τζιχαντιστών του ISIS και του κύματοςπαράνομωνμεταναστών από Συρία, Λιβύη και Ιράκ.

Η Ελλάδα, είναι δυνατόν, να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Κεντροδυτική Ευρώπη.

Στενή συνεργασία

Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο χώρες, που η στενή τους συνεργασία εξασφαλίζει τα εθνικά τους συμφέροντα. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις θα γίνουν ακόμη στενότερες καιμε την κατασκευήτου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως έχει προτείνει από το 2011 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Β. Νετανιάχου.Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα,ακόμη και σε μονομερή ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).

Η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται τώραμε την κατασκευή των δύο αγωγών Turkish Stream (μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου)και TAP (μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου). Η κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα,προς το παρόν, δεν συζητείται καν από την ελληνική κυβέρνηση, αν καιέχει κατατεθεί σχετική πρόταση από το Ισραήλ.

Οι κυβερνήσεις του Α. Τσίπρα και του Β. Νετανιάχου, παρότι έχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές, εντούτοις είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, αφού αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών.

Πρώτο βήμα, προς την αναθέρμανση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων είναι η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, στο Ισραήλ. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Β. Νετανιάχου, τους υπουργούς Άμυναςκαι Εξωτερικών και με τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσημηςεπίσκεψης του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου, στο Ισραήλ από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στο Ισραήλ, όπως και στη χώρα μας, έγιναν πρόσφατα βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν νέα κυβερνητικά σχήματα και έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί και στη νέα πολιτική πραγματικότητα το επίπεδο των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων,σε συνάρτησηκαι με τις δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και με τη διαφαινόμενη προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη

Είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, για τις αρχές Ιουνίου, η οποία αναβλήθηκε.Επίσης,σε εκκρεμότητα είναι μια δέσμευση της Ελλάδας, την οποία είχε αναλάβει πάλι η προηγούμενη κυβέρνηση, για σύγκληση ΚοινούΥπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας και Ισραήλ, που επανεξετάζεται από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Ορισμένες συνιστώσες,αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί εναντίον κάθε πρωτοβουλίας αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, ειδικά μάλιστα που στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Β. Νετανιάχουσυμμετέχουν εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα,όπως το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», πουθα πιέσει για την επέκταση εβραϊκών εποικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, πολιτική που μπορεί να βαθύνειτο ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και των κύριων συμμάχων του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Προσωπική επιστολή Τσίπρα

Παρ’όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, έστειλε μια πολύ θερμή προσωπική επιστολή στον Β. Νετανιάχου, με την ευκαιρία της εθνικήςεορτής του Ισραήλ.Σε αυτή την επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ και ότι σχεδιάζει να φιλοξενήσει το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (συμμετέχουν δέκα κορυφαίοι υπουργοί από κάθε χώρα) στην Αθήνα, εντός του 2015.

Στον στρατιωτικό τομέα, οι αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ υλοποιούνται πολύ ικανοποιητικά,αφού εκτελούνται οι προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου, όπως η πρόσφατη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, που έγινε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

«Τα δύο έθνη, το ελληνικό και το εβραϊκό,παραμένουν συνδεδεμένα με στενούς δεσμούς φιλίας, καθώς αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Τα παραπάνω γεωπολιτικά δεδομένα, πιθανόν να έχουν επίδραση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ,ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη,προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29/05/2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa