Πολιτική

Συνοριοφυλακή «στήνει» η ΕΕ χωρίς την συγκατάθεση των κρατών μελών…

frontex

Την δημιουργία νέου σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ, αποφάσισαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Η νέα δύναμη θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της το νωρίτερο το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, την οποία επικαλείται το Politico, ενώ ο στόχος είναι να λειτουργεί πλήρως έως τον Νοέμβριο.

Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για μία συμφωνία για τη νέα δύναμη, που αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μαζί με τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία τον Μάρτιο.

Η δύναμη αυτή θα αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε χώρα τα σύνορα της οποίας δέχονται πιέσεις από μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μάλιστα, θα αναπτύσσονται ακόμη κι αν εν λόγω χώρα είναι απρόθυμη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, αν οι χώρες της «πρώτης γραμμής» σε αυτή την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να χειριστούν τις προσφυγικές ροές οργανωμένα, τότε το νέο σώμα θα αναπτύσσεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν με αυτή τη δύναμη, τότε θα κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων τους με την Σένγκεν!

Υπό τη συμφωνία, οι χώρες θα συνεχίζουν να έχουν τη διαχείριση των συνόρων τους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν να ζητήσουν ενισχύσεις με 1.500 συνοριοφύλακες, που θα είναι μέρος μίας εκτεταμένης δύναμης της Frontex.

Σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν- για τη δημιουργία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ- πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη της δύναμης. Επιπλέον, προστέθηκε η επιλογή του κλεισίματος των συνόρων, αν μία χώρα δεν συνεργαστεί.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa