Εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάτι που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν έκρυψε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στις αρχές της εβδομάδας.

Γι’ αυτό άλλωστε και συμφώνησε αμέσως με την πρότασή του, να δημιουργηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στα πρότυπα αντίστοιχων οργάνων του εξωτερικού.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ομονόησαν πως, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός κρεσέντο προκλήσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2019, τις οποίες ο ηγέτης της γείτονος χώρας δεν θα ήθελε για κανέναν λόγο να χάσει. «Αλέξη, η κατάσταση είναι πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρή», φέρεται να είπε ο κ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό μόλις έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες και έκλεισαν οι πόρτες.

Ο πρωθυπουργός κούνησε καταφατικά το κεφάλι, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, που θα προκαλέσουν οι Τούρκοι. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμη δυσκολότερα επεισόδια, τόσο στο Αιγαίο και τον Έβρο όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, που οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς να συνεκμεταλλευτούν», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε μάλιστα τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης, αρχής γενομένης με την άμεση και ασφαλή επιστροφή των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προβληματισμένος με το έκρυθμο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα εμφανίζεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τη γνώμη του οποίου προσμετρούν άπαντες, όχι μονάχα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας προ ημερών σε φιλικό του περιβάλλον, έδειξε προβληματισμένος και χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή», ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και την πιθανότητα ύπαρξης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία! Όπως μάλιστα τόνισε, το θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει ακόμη και από ένα τυχαίο λάθος! Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και ενότητα, όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτής της εγρήγορσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που του πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και μάλιστα τάχιστα.

Έτσι, ζητά τώρα από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να θέσει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Όπως μαθαίνουμε από ασφαλέστατες πηγές, θα συμβεί το εξής: Κατ’ αρχάς θα αναβαθμιστεί το υπάρχον κυβερνητικό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (που συστάθηκε το 2013 και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών) σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας, με διευρυμένη σύνθεση μελών και αρμοδιοτήτων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί διακομματικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών, όπως είναι για παράδειγμα το NSC (National Security Council) των ΗΠΑ, που λειτουργεί από το μακρινό 1947.

Θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό που θα έχει και τη μέριμνα σύγκλησής του και θα απαρτίζεται από όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, τους επικεφαλής όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών, τον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Ενέργειας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών. Εννοείται ότι κατά περίπτωση η σύνθεση δύναται να διευρύνεται, ανάλογα με το θέμα, ενώ δεν αποκλείεται και η δημιουργία θέσης υπουργού Επικρατείας, αρμοδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αναμένεται να συνεδριάζει υποχρεωτικά τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο και όσες επιπλέον απαιτείται, ανάλογα με τις περιστάσεις που επικρατούν κάθε φορά στη χώρα.

Στις αρμοδιότητές του θα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η εξέταση θεμάτων διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, ζητήματα ανάπτυξης και βελτίωσης της συνεργασίας των αρμόδιων φορέων κρατικής ασφαλείας, ο συντονισμός των πληροφοριών που προέρχονται από όλες τις δυνατές πηγές, καθώς και κάθε σημαντικό θέμα εσωτερικής τάξης. Οι αποφάσεις θα είναι θεωρητικά γνωμοδοτικές, αλλά, από τη στιγμή που προϊστάμενος του οργάνου θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εννοείται πως εν πολλοίς θα δεσμεύεται ούτως ώστε να λαμβάνει ακολούθως αποφάσεις που θα έρχονται σε αρμονία με τα όσα θα έχουν συζητηθεί νωρίτερα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τονίζει με νόημα υψηλόβαθμος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που, αν μη τι άλλο, αναζητεί διακαώς αυτές τις ώρες η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (το MGK) περιλαμβάνει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, επιλεγμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναπτύσσει την πολιτική εθνικής ασφάλειας της γειτονικής χώρας, η οποία εκφράζεται εντύπως στο περιβόητο Εθνικό Έγγραφο Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi), που είναι ευρύτερα γνωστό και ως το «Κόκκινο Βιβλίο». Κατά πολλούς, θεωρείται ως το πλέον απόρρητο έγγραφο στην Τουρκία και ενημερώνεται μία ή δύο φορές κάθε δεκαετία. Είναι το ίδιο συμβούλιο που έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι και σήμερα.

του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...