Πολιτισμός

Τα 9 μυστικά των ωραιότερων βιβλιοθηκών του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Βιβλιοθήκη Ουασινγκτον

Εννέα από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που μοιάζουν με ναούς του βιβλίου, κρύβουν μυστικά, μυστήρια και σπάνια βιβλία με διασκεδαστικές ιστορίες. Πληροφορίες μικρές, σχεδόν ασήμαντες, όσο το φύσημα του ανέμου και το θρόισμα ενός φίλου, που δημιουργούν ολόκληρους μύθους.

Βιβλιοθήκη Ουάσινγκτον

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον, ιδρύθηκε το 1800. To μικρότερο βιβλίο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι ένα αντίγραφο του βιβλίου με τα παιδικά τραγούδια Old King Cole. Το μέγεθός του είναι μόλις 1/25 “x 1/25”.

Βοβλιοθήκη Νέα Υόρκη

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, χτίστηκε το 1897-1911. Τα μαρμάρινα λιοντάρια μπροστά στην είσοδο της βιβλιοθήκης ονομάζονταν αρχικά Λέων Άστορ και Λέων Λένοξ από τους ιδρυτές της βιβλιοθήκης και αργότερα Λόρδος Άστορ και Λαίδη Λένοξ. Ο Δήμαρχος Fiorello LaGuardia, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, τα βάφτισε σε Υπομονή και Σθένος για να εμψύχωση τους πολίτες της Νέας Υόρκης.

Βιβλιοθήκη Μεξικό

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό, στην Πόλη του Μεξικό, χτίστηκε το 1950. Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες στις τέσσερις πλευρές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης έχουν γίνει από χιλιάδες χρωματιστές ψηφίδες. Όχι μόνο είναι πανέμορφα, αλλά περιγράφουν την ιστορία του Μεξικού: Ο βόρειος τοίχος το παρελθόν πριν από τους Ισπανούς, ο νότιος τοίχος την περίοδο της αποικιοκρατίας, ο ανατολικός τοίχος τον σύγχρονο κόσμο και ο δυτικός τοίχος το Πανεπιστήμιο και το σύγχρονο Μεξικό.

Βιβλιοθήκη Ιρλανδία

Η βιβλιοθήκη του Trinity College , στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, χτίστηκε το 1717-1732. Το εκπληκτικό Long Room στο Trinity College Library, θυμίζει την επίθεση των κλώνων στο Star Wars Episode II. Τα αρχεία Jedi είναι παρόμοια με το Long Room αν και ο σκηνοθέτης της ταινίας αρνήθηκε κάθε ομοιότητα.

Βιβλιοθήκη Καλιφόρνια

Η Βιβλιοθήκη Geisel, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, χτίστηκε το 1968-70. Το παράδοξο που (δεν) θα συναντήσετε στην συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι ότι δεν έχει τρίτο όροφο. Τα επίπεδα αρχίζουν από τον αριθμό 1 έως τον αριθμό 8 παραλείποντας το 3.

Βιβλιοθήκη Αυστρία

Βιβλιοθήκη Admont Abbey, στο Admont, στην Αυστρία, χτίστηκε το 1776. Με εβδομήντα χιλιάδες τόμους βιβλίων για τους μοναχούς του Admont Abbey αποτελεί την μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη του κόσμου.

Βιβλιοθήκη Σικάγο

Η Βιβλιοθήκη Joe και Rika Mansueto, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, χτίστηκε το 2011. Μοιάζει με διαστημόπλοιο και φαίνεται μικρή επιφανειακά, όμως στα υπόγειά της μπορεί να αποθηκεύσει τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες τόμους βιβλίων.

Βιβλιοθήκη Οξφόρδη

Η Βιβλιοθήκη Christ Church College, στην Οξφόρδη, της Αγγλίας, χτίστηκε από το 1717, έως το 1772. Ο συγγραφέας Λούις Κάρολ, δούλευε εδώ σαν υποβιλιοθηκάριος μέχρι το 1857.

Βιβλιοθήκη Ταϊβάν

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ταϊπέι, Beitou Branch, στην Ταϊβάν, χτίστηκε το 2006. Είναι η μεγαλύτερη και μοναδική πράσινη βιβλιοθήκη της Ταϊπέι. Μοιάζει με δεντρόσπιτο και για την κατασκευή της έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο νερό της βροχής, ηλιακή ενέργεια και φυσικά δομικά υλικά.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa