Οικονομία

Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

Γνώριμη εικόνα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στους τελευταίους μήνες με τις δημιουργικές ασάφειες και τους λεονταρισμούς. Η Ελλάδα να προσέρχεται σε Eurogroup εν μέσω αρνητικών διαρροών, να διαπιστώνεται η πρόοδος της χώρας, αλλά χρήματα να μην έρχονται από τους εταίρους καθώς ακόμα χρειάζονται πολλά.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά και το τελευταίο Eurogroup βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται μετά και το τελεσίγραφο που δόθηκε για να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα, ενώ επιστρέφει και το Κουαρτέτο για να αρχίσουν τα… παζάρια των προαπαιτουμένων του Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά δεν διακυβεύονται μόνο τα 2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για να πληρωθούν δόσεις στους ξένους δανειστές αλλά χρέη σε Έλληνες ιδιώτες και φορολογούμενους για να πάρει ανάσα η αγορά που ζει το δικό της δράμα. Στον «αέρα» έμειναν και τα 10 δισ. που οι δανειστές τα κρατούν «αμανάτι» για την ανακεφαλαιοποίηση.

Την κατάσταση και τα επόμενα βήματα θα εξετάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Από το χθεσινό Eurogroup, πάντως το μόνο «απτό» κέρδος που που μπορεί να κρατήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κύριος Τσακαλώτος, ήταν πως δεν βρέθηκε και πάλι μόνος εναντίον όλων. Η «συμμαχία» του μάλιστα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, φαίνεται να …εκνεύρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «είναι περίεργο» που κάθε φορά το Βερολίνο ζητά και κάτι παραπάνω από την Ελλάδα.

Τι προβλέπει το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων:

– και το πρώτο πακέτο να εκπληρωθεί,
– και οι αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα να τρέξουν (πλειστηριασμοί, διοικήσεις τραπεζών),
– και η αγορά κόκκινων δανείων να ανοίξει για να τα πάρουν funds ειδικού σκοπού,
– και ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές να δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά
– και το νέο πακέτο προαπαιτουμένων να βάλει μπροστά.

Το σύνολο όλων αυτών των μέτρων, θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) να συνεδριάσουν -το αργότερο- την Δευτέρα και να εξετάσουν αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των 10+2 δισ. ευρώ.

Μετά από έναν ακόμη γύρο αναμέτρησης, η Αθήνα φαίνεται να έχει κολλήσει «στα ρηχά» της διαπραγμάτευσης και, αντί να ελίσσεται και να ξεγλιστρά από εκεί όπου ξέρει πως ο δανειστές τής την έχουν «στημμένη» (με βάση όσα υπέγραψε και δεσμεύτηκε τον Αύγουστο), βρίσκεται όλο πιο περισσότερο με το όπλο κολλημένο στον κρόταφο.

Διαβάστε περισσότερα στο: toxrima.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa