Οικονομία

Τι θα ισχύσει για τα κόκκινα δάνεια…

κόκκινα δάνεια

Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά ο Κώδικας Δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια από την επόμενη χρονιά, είτε με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις είτε με οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης όλες τις αλλαγές- τεχνικού χαρακτήρα- που κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τη διαβούλευση που προηγήθηκε και πλέον απομένει το τελικό «ξεσκόνισμα» των οδηγιών, οι οποίες θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του πλαισίου, που προσομοιάζει με το αποκαλούμενο «Ιρλανδικό μοντέλο» είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα ακόμα και «κουρέματος» του δανείου στις περιπτώσεις που θα κρίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του. Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών του νέου πλαισίου είναι η αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου (“κούρεμα”), η πώληση και ενοικίαση του επίμαχου ακινήτου με ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης τα 3 χρόνια, η μετατροπή του δανείου σε Χρηματοδοτική Μίσθωση με ελάχιστη διάρκεια τα 5 χρόνια και δικαίωμα επαναγοράς σε προκαθορισμένη τιμή, όπως επίσης η εθελοντική παράδοση του Ενυπόθηκου Ακινήτου.

Το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιείται για δάνειο με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης όπως οι οικονομικές δυσκολίες του δανειολήπτη, για δάνειο σε αρχική καθυστέρηση, με προειδοποιητική επιστολή σε περίπτωση καθυστέρησης 3 μηνιαίων δόσεων, για Δάνειο σε καθυστέρηση, οπότε θα δίνεται προθεσμία 15 ημερών για ένταξη στο νέο πλαίσιο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa