Κοινωνία

Τις «μαύρες τρύπες» των ΜΚΟ αποκαλύπτει ο Ρακιντζής

ρακιντζης

Στη ΔΟΥ Σάμου, έπειτα από φορολογικό έλεγχο τα έτη 2011 έως 2012, εντοπίστηκε ΜΚΟ σε βάρος της οποίας καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 102.425,59 ευρώ καθώς και παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ύψους 124.756,03 ευρώ, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Μιλώντας στα «Νεα» ο Ρακιντζής υπογράμμισε πως «είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα ποσά που δόθηκαν παρατύπως σε ΜΚΟ». Περισσότερες από 600 οργανώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο φορολογικών ελέγχων, ενώ στα χέρια των οικονομικών επιθεωρητών έχουν ήδη σταλεί υποθέσεις ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίστηκαν μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με τον Ρακιντζή ο «Κύκλος της Πάτμου» είναι μία από τις μεγάλες υποθέσεις που τον απασχόλησαν και ήδη βρίσκεται στη δικαιοδοσία των ανακριτικών Αρχών. Ανάλογη περίπτωση είναι και στα Γιάννενα, που ΜΚΟ ερευνάται για χρηματοδότηση άνω του ενός εκατ. ευρώ με σκοπό -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία λυρικής σκηνής. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία επίβλεψη αν τα λεφτά διατίθενται για τους σκοπούς που αναφέρουν οι ΜΚΟ. Ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος κατά πόσο οι οργανώσεις αποδίδουν οποιονδήποτε λογαριασμό στις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού επιθεωρητή για το 2012 «προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις, όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΦΠΑ κλπ».

Για παράδειγμα στη ΔΟΥ Σάμου έπειτα από φορολογικό έλεγχο τα έτη 2011 έως 2012 εντοπίστηκε ΜΚΟ σε βάρος της οποίας καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 102.425,59 ευρώ καθώς και παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ύψους 124.756,03 ευρώ. Σε ανάλογη περίπτωση ΜΚΟ, η ΔΟΥ Ζ’ Θεσσαλονίκης βεβαίωσε πρόστιμα ύψους 217.942,62 ευρώ.

Φορολογικός έλεγχος που έχει γίνει στα οικονομικά από το 2002 έως 2010 από τη ΔΟΥ Σύρου, βρέθηκαν καταλογιστικές πράξεις πάνω από 35.000 ευρώ, ενώ η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταλόγισε πάνω από 75.000 ευρώ σε φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, πάντα σε ΜΚΟ.

«Υπάρχουν όμως και ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά», διευκρίνισε ο Ρακιντζής, προκειμένου να μη στοχοποιηθεί το σύνολο των φορέων αυτών. Με αφορμή εξάλλου το πρόσφατο σκάνδαλο με τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», που ελάμβανε χρηματοδότηση μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζει πως δεν πραγματοποιεί ελέγχους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επικριτικός εμφανίζεται πάντως και για το ρόλο της κεντρικής διοίκησης ο γενικός επιθεωρητής. «Η σύστασή τους αποτυπώνει έλλειμμα στη λειτουργία του κράτους. Ανταποκρίνονται σε υπηρεσίες που δεν μπορεί να καλύψει» υπογράμμισε ο Ρακιντζής.

 

Πηγή:fosphotos.com/Angeliki Panagiotou

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa