Πολιτική

Το 10ήμερο έντασης στη ΝΔ

ΚΟ ΝΔ Θέμα

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Πέντε μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα στηθούν, τελικά, οι «γαλάζιες» κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό από τον πρώτο γύρο, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στο κατώφλι της νέας χρονιάς υπό τη μεταβατική ηγεσία του Γιανν. Πλακιωτάκη, καθώς το νωρίτερο που μπορεί να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος είναι μετά τον εορτασμό των Φώτων και συγκεκριμένα μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η δύσκολη απόφαση, για διενέργεια των εκλογών την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, ελήφθη μετά από ένα δεκαήμερο εντάσεων, συγκρούσεων, παλινωδιών και μεγάλου παρασκηνίου και είχε στο σκεπτικό της ένα και μόνο κριτήριο: Nα περισωθεί όσο είναι δυνατό η πολιτική υπόληψη της Νέας Δημοκρατίας και η αξιοπιστία της, η απήχηση της οποίας στην κοινωνία έχει πληγεί σημαντικά μετά το φιάσκο που οδήγησε στην αναβολή των εκλογών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι, την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, 22 βουλευτές έστειλαν επιστολή στους κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, με την οποία ζητούσαννα πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και να δεσμευτούν για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης».

Ανέφεραν, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζεται με χλεύη από τα άλλα κόμματα, να έχει κουραστεί το εκλογικό σώμα και τα στελέχη της παράταξης και, βέβαια, η χώρα να στερείται μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Τα μηνύματα του Κ. Καραμανλή

Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του «Π», οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία οδηγήθηκαν στην παραπάνω απόφαση υπό την πίεση και του πρώην πρωθυπουργού, Κων. Καραμανλή, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διεμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό, ώστε να αποτραπούν ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπρόσθετα, ήταν διάχυτος ο φόβος ότι ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας και μετάθεση των εκλογών για τον νέο χρόνο θα προκαλούσε αντιδράσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν ήταν εύκολη. Προηγήθηκαν μερικά εικοσιτετράωρα τεταμένων διαβουλεύσεων, αλλά και συγκρούσεων που λίγο έλειψε να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα μέχρι την τελική επιλογή ημερομηνίας και εταιρείας από τους τέσσερις υποψηφίους.Τελευταίος προσυπέγραψε την απόφαση ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε στην ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, συνδέοντας μάλιστα ευθέως το ζήτημα με την ενότητα της ΝΔ.
Ο προβληματισμός κορυφώθηκε την Τετάρτη, οπότε στη ΝΔ ανέμεναν την απάντηση της εταιρείας Vodafone, η οποία και επελέγη, τελικώς, για τη διενέργεια των εκλογών.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέραςεμφανίστηκε εταιρεία με έδρα τα Χανιά (σ.σ. «Έξυπνα Συστήματα»), που δήλωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί, με οποιαδήποτε ρήτρα, την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου. Μετά από μελέτη της πρότασης,η Τεχνική Επιτροπή του κόμματος εισηγήθηκε θετικά στην ΚΕΦΕ. Ωστόσο, δύο τουλάχιστον υποψήφιοι, οι κ.κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης του εγχειρήματος, χωρίς να κρύβουν τον φόβο τους για ενδεχόμενη, απολύτως καταστροφική αυτήν τη φορά, επανάληψη του φιάσκου της πρώτης Κυριακής.

Εξαντλώντας την προσπάθεια να λειτουργήσει κατευναστικά προς όλες τις πλευρές, ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιανν. Πλακιωτάκης, εμφανίστηκε και ο ίδιος προβληματισμένος. Μετά από νέο κύκλο αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων, στον οποίο συμμετείχε και ο Γιανν. Τραγάκης,οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι βιαστικές κινήσεις. Πολύ περισσότερο όταν μία εταιρεία, με τα χαρακτηριστικά και το εύρος της Vodafone, επέμενε ότι ο χρόνος μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου δεν επαρκεί και ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό, της τάξεως περίπου του 25%, για «ατύχημα»!

Κατά γενική εκτίμηση, η λύση της 20ής Δεκεμβρίου δεν ήταν η καλύτερη. Αποτελούσε, ωστόσο, μονόδρομο για τους τέσσερις υποψηφίους, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν ότι οι εύθραυστες ισορροπίες, που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, δεν αντέχουν περαιτέρω κραδασμούς.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι αυτό του οικονομικού τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλει η ΝΔ στην εταιρεία Vodafone, το οποίο είναι προφανές ότι θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συμφωνηθεί με την πρώτη εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι ψιθυρίζουν ήδη την ανάγκη αύξησης του αντιτίμου των τριών ευρώ που έχει αποφασιστεί για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία…

Η εταιρεία

Το άκουσμα της είδησης ότι τις εκλογές στη ΝΔ θα διοργανώσει η Vodafone προκάλεσε ανακούφιση στα στελέχη του κόμματος, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της κινητής επικοινωνίας σε όλον τον κόσμο.Η Vodafone διαθέτει ένα ισχυρόδίκτυοσε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει την αναγκαία τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επιτυχημένη διοργάνωση των εκλογών στη ΝΔ.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa