Κοινωνία

Το πραξικόπημα «γονατίζει» τα ελληνικά νησιά – 76% αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές

Πρόσφυγες

Με προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στο προσφυγικό με το Μέγαρο Μαξίμου να τίθεται σε συναγερμό μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η κατάσταση στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου είναι τεταμένη και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει το προσεχές διήμερο διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς, διακόπτοντας μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tα Νέα»  τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Μουζάλας και Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Αθήνα θέλει να καταστήσει σαφές προς την ΕΕ ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα.

Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν προς το παρόν χαμηλοί τόνοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο γεγονός είναι πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά και τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτό, η αύξηση των προσφυγικών ροών ξεπερνά το 76% στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με την χθεσινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000.  Στην Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στην  Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται  673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες.

Τεταμένη η κατάσταση

Παράλληλα, στους καταυλισμούς μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι δραματική, με τα κέντρα υποδοχής να φιλοξενούν πολλούς περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Οι λιμενικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τα επεισόδια είναι πολύ συχνά. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου κάνει λόγο για άκρως ασφυκτική κι επικίνδυνη κατάσταση σημειώνοντας ότι όσο περνάει ο καιρός τα νεύρα όλων «τεντώνουν».

Η κυβέρνηση και στο παρελθόν έχει διαμηνύσει ότι στόχο έχει να μετακινήσει μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa