Άμυνα - Διπλωματία

Το εμπάργκο κατά της Ρωσίας και τα διλήμματα της ελληνικής διπλωματίας

Χρήστος Καπούτσης

του Χρήστου Καπούτση

Αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα βρέθηκε η ελληνική διπλωματία σχετικά με το οικονομικό εμπάργκο της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και την αναμενόμενη αντίδραση της Μόσχας.

Η Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμμαχικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Δεν είναι καθόλου εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από στρατηγικές επιλογές του σκληρού πυρήνα της ΕΕ ( Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία), όπως είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της πολύπλευρης κρίσης στη δεινοπαθούσα Ουκρανία. Και μάλιστα, όταν η αμερικανική διπλωματία επιδιώκει την ενότητα της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία.

Το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της Ελλάδας από μείζονες πολιτικές επιλογές της ΕΕ (άρα και των ΗΠΑ) πιθανόν να είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «σηκώνουν» ένα μεγάλο βάρος του ελληνικού χρέους (έστω με επαχθείς τοκογλυφικούς όρους) και, όπως είναι γνωστό, κάθε πολιτική επιλογή έχει και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος.

Η Ελλάδα, ως καταχρεωμένη χώρα και επομένως εξαρτωμένη από τους δανειστές της, δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική και κατά μείζονα λόγο αδέσμευτη εξωτερική πολιτική. Είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί, εκών άκων, τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, ακόμη και στην περίπτωση που αυτές οι επιλογές θίγουν εθνικά μας συμφέροντα.

Η ταύτιση της Ελλάδας με τις επιλογές της Δύσης ( ΗΠΑ-ΕΕ- ΝΑΤΟ) σε βάρος της Ρωσίας είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν τις ελληνορωσικές σχέσεις. Αναμφίβολα, το «πάγωμα» στις σχέσεις Αθηνών-Μόσχας θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας σε κρίσιμους τομείς, όπως στην ενέργεια, στην οικονομία, στον τουρισμό, στα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και στον διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα.

Πάντως, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι πάρα πολύ σοβαρή, ίσως η σοβαρότερη από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία εξελίσσεται δυσμενώς και προκαλεί εύλογες ανησυχίες, συνεπώς, η επιλογή «στρατοπέδου» από τη χώρα μας θα πρέπει να είναι σαφής, ώστε να είναι και αποτελεσματική.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, σχετικά με την ελληνική θέση υπέρ του εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την Ευρώπη, να μη συμφωνήσουμε με τις κυρώσεις. Νομίζω ότι τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα είναι ταυτισμένα με την Ευρώπη, ειδικά σήμερα, που όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά ο πλανήτης ολόκληρος διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση αστάθειας». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «Η συμμετοχή μας στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην οικονομία της χώρας μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που διανύουν βαθύτατη κρίση».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa