Οικονομία

Το ευρωσυμβόλαιο στη θέση του Μνημονίου- Τι αλλάζει;

στουρναρας

Το νέο « πακέτο» στήριξης, που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι για την οριστική διάσωση της Ελλάδας, δεν θα έχει τη μορφή μνημονίου, αλλά ενός «ευρωσυμβολαίου». Πρόθεση των δανειστών είναι να μη ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα απαιτούνται μόνο σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα υπογράψουν ένα «ευρωσυμβόλαιο» το οποίο θα προβλέπει εποπτεία στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Η φοροδιαφυγή, ο καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων , η βελτίωση του δικαστικού συστήματος, η αξιολόγηση στο δημόσιο, η τραπεζική ενοποίηση θα είναι μερικές από τις βασικές πρόνοιες του ευρωσυμβολαίου.
Η ευρωζώνη θα ζητήσει επίσης επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.

Στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα συζητηθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος. Το ποσό που θα απαιτηθεί εκτιμάται μεταξύ 13-15 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η τελική απόφαση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και το νέο πρόγραμμα θα ληφθεί τον Ιούνιο, ωστόσο η δέσμευση των εταίρων θα δημοσιοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές και η λύση που προκρίνεται είναι ένα έμμεσο « κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε περισσότερα στο:

Τι θα είναι το ευρωσυμβόλαιο που θα αντικατάστησειτο Μνημόνιο;

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa