Κοινωνία

Το «Ιρλανδικό μοντέλο» στην Ελλάδα

δανεια

Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Ανάπτυξης  και η ΕΛΣΤΑΤ κατέληξαν σε λίστα με ποσά «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» των νοικοκυριών.

Με 1000 ευρώ θα πρέπει να ζει μια τετραμελής οικογένεια

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο κόστος που χρειάζονται οι οικογένειες το μήνα είναι στα περίπου 1.000 ευρώ. Έχουν μάλιστα φτιαχτεί και ξεχωριστές κατηγορίες νοικοκυριών, όπως πολίτης μέχρι 65 ετών, πολίτης άνω των 65, ζευγάρι χωρίς παιδιά, ζευγάρι με παιδί ηλικίας έως 16 ετών κ.λπ. Πρόκειται για το λεγόμενο και «ιρλανδικό μοντέλο».

Για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχουν υπολογιστεί οι απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διατροφή, τη στέγαση, τη μόρφωση, την ένδυση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικοινωνία, τη μεταφορά, τη θέρμανση, κ.λπ, όχι όμως δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία και διασκέδαση. Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται έξοδα για αγορά νέου ΙΧ ή καινούργιας τηλεόρασης, προβλέπονται όμως δαπάνες για επισκευές.

Με απλά λόγια, μία τετραμελής οικογένεια θα έχει ως απαραίτητα έξοδα διαβίωσης τα 1.000 ευρώ το μήνα. Από αυτά θα αφαιρούνται το ποσό που θα περισσεύει, αφού καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες, το οποίο θα πηγαίνει ως δόση στις τράπεζες.

Πρόκειται για αυτούς που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες, δηλαδή άλλα έσοδα, περιουσιακά στοιχεία και άλλα. Με αυτόν τρόπο πιστεύεται πως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να απορρίψουν ευθύς εξαρχής αναδιάρθρωση χρεών αλλά θα εξετάζουν ξεχωριστά την κάθε περίπτωση.

Ως προς τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις δυνατότητες αποπληρωμής, τους δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα και όρους επικοινωνίας ανάμεσα σε τράπεζες και δανειστές.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa