Παρασκηνιακά

Το μεγάλο «στοίχημα» και η νέα στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με διπλή στόχευση ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφενός να παρουσιάσει τη δική του κυβερνητική πρόταση και αφετέρου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Στη Θεσσαλονίκη θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι: Από τη μία ο Τσίπρας επιστρέφει εκεί όπου είχε ανακοινώσει το περίφημο πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και με το οποίο κέρδισε τις εκλογές και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει πρώτη φορά στη ΔΕΘ ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει τις προτάσεις κάνοντας συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό» λέει στο «Π» στενός συνεργάτης του πρόεδρου της ΝΔ.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Πειραιώς, να κερδίσει από τη σύγκριση και τη σύγκρουση των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, όπως σημειώνει η ίδια πηγή. Μέχρι τότε όμως, δηλαδή μέχρι την παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, η ηγετική ομάδα μέσα από μια σειρά κινήσεων θα κλιμακώσει τον σχεδιασμό της μέχρι τον προορισμό της ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης τα επόμενα 24ωρα θα συνεχίσει την πορεία προς τον λαό, όπως έκανε και πριν αναλάβει πρόεδρος του κόμματος κατά την εσωκομματική διαδικασία και συνέχισε μετεκλογικά. Ήδη μέσα στην εβδομάδα επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες σχετικά με τα σκληρά φορολογικά μέτρα, με τον ίδιο να δίνει τις απαντήσεις του για το δικό του σχέδιο φοροελάφρυνσης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Εμπιστεύτηκε έμπρακτα τη νέα γενιά

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ορίσει δύο νέους ανθρώπους, τον πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τη διευθύντρια προγράμματος του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, σε θέσεις αναπληρωτών τού εκπροσώπου Τύπου, δείχνει έμπρακτα πως ο ίδιος εμπιστεύεται τη νέα γενιά. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως η ηγετική ομάδα στοχεύει σε νέους και γυναίκες, αφού τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι, για την ώρα τουλάχιστον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πίσω στα συγκεκριμένα target groups. Πάντως, η αξιοποίηση των νέων ανθρώπων αποτελεί εδώ και καιρό εισήγηση του στενού συνεργάτη του πρόεδρου της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος έχει κομβικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος. Άλλωστε, και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνδυάσει την εμπειρία με φρέσκα πρόσωπα για να αλλάξει το κλίμα στο κόμμα του.

Μάλιστα, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, θα δοθεί έμφαση και στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στις γύρω περιοχές. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε δημοσκοπήσεις σε μεγάλες περιφέρειες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ ήταν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αποκωδικοποίησε όλα τα ποιοτικά στοιχεία. Η παρουσία Μητσοτάκη εκεί αναμένεται να δώσει «πόντους» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει πολύ στην προσωπική επαφή με τους πολίτες, ενώ θέλει να έχει ενημέρωση από «πρώτο χέρι» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η ΔΕΘ στις 16-18 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα μιλήσει με όρους αλήθειας, αφού η συμφωνία που επιζητά με τους πολίτες θα πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και μόνο.

Οι μηχανές στην οδό Πειραιώς δουλεύουν στο «φουλ», ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές στους άξονες τους οποίους θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στόχος είναι κάθε μέτρο και κάθε εναλλακτική πρόταση απέναντι στην υπερφορολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι όχι μόνο κοστολογημένα, αλλά κυρίως εφαρμόσιμα. Στο ενδιάμεσο διάστημα, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζει και νέα ταξίδια στο εξωτερικό, ενισχύοντας τις διεθνείς επαφές του.

Πριν από τη ΔΕΘ, στις 3 Σεπτεμβρίου, οι πληροφορίες λένε πως θα βρεθεί την Πορτογαλία, όπου έχει προσκληθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού, Πέδρο Κοέλιο, ενώ δεύτερος σταθμός θα είναι το Συνέδριο του ΕΛΚ. Ουσιαστικά, οι επαφές αυτές αποτελούν την αφετηρία για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό, όπως σημειώνουν από την Πειραιώς.

Οι «αλλαγές» και το πρόσωπο-κλειδί

Την ίδια ώρα, όμως, ο εσωτερικός ανασχηματισμός παραπέμπεται για τον Οκτώβριο. Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να τοποθέτησε δύο νέα μέλη στο επικοινωνιακό επιτελείο, τον Κ. Κυρανάκη και τη Σ. Ζαχαράκη, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πάνε πιο πίσω. Στην Πειραιώς έχουν επιλέξει, σε αυτήν τη φάση, το βάρος να πέσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ και ο ανασχηματισμός να μετατεθεί για το φθινόπωρο. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εικόνα για όλους και γνωρίζει πού υπάρχουν αρρυθμίες και χαμηλές επιδόσεις και την κατάλληλη ώρα θα κάνει τις κατάλληλες κινήσεις.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος συνεχίζει ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αποκτά δύο αναπληρωτές, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν διάφορες σκέψεις για τις όποιες αλλαγές, αλλά τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν μετά τη ΔΕΘ. Σε αυτό το πλαίσιο –όπως επιμένουν οι καλά γνωρίζοντες– εκτός των άλλων συζητήθηκαν η προώθηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας και η τοποθέτηση νέου εκπροσώπου Τύπου που θα ανέβαινε μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, εμφανίζεται ακλόνητη από τον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας, κάτι που «κόλλησε» τον όποιο σχεδιασμό για μετακίνησή της, π.χ. στο Εσωτερικών (Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη), και για την τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου στη θέση της.

Σε κάθε περίπτωση, όταν πραγματοποιηθεί ο «γαλάζιος» ανασχηματισμός, η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα είναι το πρόσωπο-κλειδί, αφού μια μετακίνηση της ή όχι στο νέο σχήμα θα φέρει καραμπόλες. Όσον αφορά τους συντονιστές, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές μπορεί να συμπαρασύρουν, μεταξύ άλλων, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο από τον τομέα των Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ στους τομεάρχες ο ανασχηματισμός δεν θα είναι ευρύς, αφού ήδη στην πρώτη σκιώδη κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιήθηκαν αρκετοί από τους 75 βουλευτές που αριθμεί η «γαλάζια» ΚΟ. Ο Μάκης Βορίδης, αν μετακινηθεί, μπορεί να επιστρέψει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αφού η ηγετική ομάδα δεν δείχνει ικανοποιημένη από την τριάδα των Νίκου Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκης Κεραμέως.

Πάντως, από την περασμένη εβδομάδα το «Π» έγραφε πρώτο για την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη με κάθε τρόπο, ακόμα και ως αναπληρωτή πρόεδρο. Κάτι που, αν το αποδεχθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, όχι μόνο θα λύσει τα χέρια της ηγεσίας, αλλά θα φέρει ανατροπές και σε επίπεδο αντιπροέδρων. Όπως και να ’χει, εκτός από τον γρίφο των προσώπων που έχει να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ηγετική ομάδα κρατάει και τις αλλαγές, για να απαντήσει επικοινωνιακά στον ανασχηματισμό που ετοιμάζει και ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, και οι δύο αρχηγοί στρέφονται προς το Κέντρο και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει περαιτέρω διεύρυνση με τα πρόσωπα που θα βάλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να αξιοποιήσει και στελέχη που κινούνται στον ίδιο χώρο, αλλά έχουν ως επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις.

του Γιώργου Σιαδήμα

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/8

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa