Κοινωνία

Το μυστήριο του «αρχαίου DNA» των Κρητικών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστήνεται εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση «αρχαίου DNA» το οποίο θα δώσει «φως» στην προέλευση και στην καταγωγή του πληθυσμού της Κρήτης. Προς αυτό το σκοπό η  Περιφέρεια Κρήτης υπέγραψε  με το ΙΤΕ προγραμματική σύμβαση για τη σύσταση και τη λειτουργία του εργαστηρίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνυπέγραψε με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη τη σχετική σύμβαση για τη λειτουργία του εργαστηρίου, έργο που χρηματοδοτείται με 80.000 από τη Περιφέρεια Κρήτης. Παρόντες στη υπογραφή της σύμβασης επίσης ήταν ο Δημήτρης Καφετζόπουλος ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ, η Αθανασία Κάντα επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕ Μηνάς Τσικριτζής.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για περαιτέρω συνεργασία με τα ερευνητικά και επιστημονικά μας ιδρύματα ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

Από τη  μεριά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι «το επιστημονικό έργο που αναλαμβάνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα γίνει έρευνα αιχμής η οποία «παντρεύει» το πολιτισμό και τις θετικές επιστήμες».

Ακόμη ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ Δημήτρης Καφετζόπουλος επεσήμανε: «Αυτή η επιστημονική δραστηριότητα θα επιτρέψει στο να συλλέξουμε νέα στοιχεία που θα ρίξουν «φως» στη προσέλευση και στη καταγωγή του πληθυσμού, όχι μόνο του δικού μας αλλά όλης της Ελλάδας και να συνδέσουμε μια τέτοια πρωτοβουλία με μια αντίστοιχη μεγάλη Ευρωπαϊκή κίνηση η οποία αποβλέπει ακριβώς στο να συσταθεί σε πανευρωπαϊκό δίκτυο με τέτοια Ευρωπαϊκή υποδομή».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπαμε, είναι, τα δείγματα από τη πλούσια αρχαιολογική έρευνα που γίνεται στη χώρα μας να φεύγουν στο εξωτερικό και να γίνονται οι αναλύσεις, πράγμα το οποίο κόστιζε και σε χρήμα αλλά και σε φήμη για τα Ελληνικά Ιδρύματα. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε γρήγορα και το εργαστήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάνοντας αυτές τις αναλύσεις μπορούμε να μάθουμε για παράδειγμα ποιες αρρώστιες είχαν οι πρόγονοι μας, να βρούμε παθογονικά προβλήματα, τη καταγωγή πληθυσμών, τη σύνθεση πληθυσμών πόλεων κ.α. Έτσι αυτή η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο στο παρελθόν».

Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα υπογράμμισε ότι «το εργαστήριο αυτό το σχεδιάζαμε τα τελευταία χρόνια και χαίρομε ιδιαίτερα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θα γίνει. Ήταν κάτι που πραγματικά χρειαζόταν γιατί δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε πολύ σοβαρά την έρευνα μας όχι μόνο με το ανθρώπινο DNA, εγώ ευελπιστώ και με το DNA ζώων, ακόμα και των σπόρων, γιατί έτσι θα πάρουμε περισσότερες πληροφορίες. Έχουμε πάρα πολλά υλικά-δείγματα από όλη την Ελλάδα και μόλις γίνει το εργαστήριο ευελπιστώ ότι θα έχουμε άφθονη προσέλευση». Η κ. Κάντα πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να αναλύσει δείγμα από το νεολιθικό νεκροταφείο του Αποσελέμη, αλλά και κάποια οστά βοοειδών από νεολιθικό σπήλαιο της Σητείας.

Σκοπός και περιεχόμενο του έργου

Σκοπός του έργου είναι η σύσταση και λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου της χώρας για την ανάλυση αρχαίου DNA με την αξιοποίηση της μακράς εμπειρίας του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ στην ανάλυση DNA (μοριακό χαρακτηρισμό κλινικών δειγμάτων, ανάγνωση γονιδιωμάτων, πιστοποίηση τροφίμων για γενετική τροποποίηση κ.α.) και στην ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας που θα απαντά στα ερωτήματα της εξελικτικής Βιολογίας και της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας. Πιο συγκεκριμένα:

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα, όχι μόνο για να ανταποκριθεί στην σημαντικότατες ανάγκες των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά και να προλάβει τις αντίστοιχες ανταγωνιστικές προσπάθειες, κυρίως από ιδρύματα του εξωτερικού που αποβλέπουν στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την σύσταση και λειτουργία του εργαστηρίου Αρχαίου DNA στη Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων και την παροχή ερευνητικών υπηρεσιών, για την ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογικών υποδομών και εισροή σημαντικών χρηματοδοτήσεων και για την προβολή της Κρήτης από νέα επιστημονικά ευρήματα και την απήχησή τους στην επιστημονικό χώρο και στο ευρύτερο κοινό.

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη της σύστασης ενός εργαστηρίου ανάλυσης Αρχαίου DNA στους χώρους του ΙΤΕ, σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές για το χειρισμό των αρχαίων δειγμάτων, και την πραγματοποίηση της πρώτης επιδεικτικής μελέτης.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER