Παρασκηνιακά

To τέλος της ανεμελιάς του ζεύγους Παπαντωνίου…

Γιαννος-παπαντωνιου 2

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του επίμονου και εξαιρετικού ρεπόρτερ Βασίλη Γούλα και του ταλαντούχου φωτογράφου William Faithful- που πρόσφατα πήρε μετεγγραφή από την “Εspresso” στο “Πρώτο Θέμα”-, για την καθημερινότητα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, προκάλεσε αίσθηση.

Το ζεύγος Παπαντωνίου παρότι νιώθει την καυτή ανάσα του Εισαγγελέα συνεχίζει να ζει τη ζωή του με τους ίδιους ρυθμούς. Τις τελευταίες μέρες ένα πρόβλημα στην πισίνα τους έκανε άνω κάτω καθώς χρειάσθηκε η μαστοράτζα να μπαινοβγαίνει στο σπίτι της Κηφισιάς.

«Η οικονομία είναι κλίμα», συνήθιζε κάποτε να λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Φαίνεται, όμως, πως κατ’ αντιστοιχία για τον ίδιο η ιδιωτική ζωή είναι ατμόσφαιρα. Τι κι αν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν κάνει φύλλο και φτερό όλα τα οικονομικά στοιχεία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της συζύγου του κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, ύστερα από παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Για το ζευγάρι Γιάννου και Σταυρούλας Κουράκου-Παπαντωνίου τίποτε δε έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Η καθημερινότητά του συνεχίζεται αδιατάρακτη από εντάσεις, συγχύσεις , μικροπανικούς. Η φυσαλίδα της ρουτίνας μοιάζει να απορροφά κάθε ενοχλητικό εξωτερικό παλμό και να αφήνει έξω από την οικία τους στροβίλους μουρμουρητών και τις ριπές ψιθύρων. Ανέκαθεν, εξάλλου, ο Γιάννος ήταν ένας γητευτής των θερμοκηπίων, είτε αυτό λεγόταν υπουργείο Οικονομίας, όπου θήτευσε ως «τσάρος», σπάζοντας όλα τα ρεκόρ επί μια οκταετία, είτε στο μπούνκερ του Πενταγώνου, όπου διετέλεσε επί μια τριετία πολιτικός επικεφαλής του.

Ψύχραιμος, ευγενής, αλλά με έκδηλο αίσθημα ανωτερότητας καθ’ όλη την ενδεκαετή υπουργική του διαδρομή, ο Γιάννος Παπαντωνίου ανέβασε τους τόνους όταν μετακόμισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το 2004, στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όπου εμφάνισε πρωτοφανές πάθος, συνδυασμένο με συμπτώματα αδιαλλαξίας.

Ως διάδοχος του Ακη στο υπουργείο Αμυνας, είχε τότε τεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να γίνει Εξεταστική για να διερευνήσει καταγγελίες χειρισμών και σκιές στο πολιτικό προφίλ του. Παρότι εκείνη την περίοδο υιοθέτησε ύφος μελοδραματικής οξύτητας, αυτό δεν άντεξε για πολύ, μια και ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2006, με αφορμή μια εκτός γραμμής δήλωσή του για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στους Γάλλους, τον διέγραψε καλοκαιριάτικα ακαριαία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ολοκλήρωσε μάλιστα τον εξοστρακισμό του από το ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντάς τον και από το συνέδριο του Κινήματος. Εκτοτε ο Γιάννος, αφού βρέθηκε έξω από το κομματικό μαντρί και τον επόμενο χρόνο εκτός Βουλής, ξαναβρήκε τους ήπιους τόνους του μέσα στο θερμοκήπιο του ομίλου ιδεών που ίδρυσε με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και τη γαλήνια παρέα με διάφορους ντόπιους και ξένους πανεπιστημιακούς.

Αυτή τη νιρβάνα ήρθε να αναστατώσει η λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα της συζύγου του. Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του πρώην υπουργού ότι η σύζυγός του δεν έχει λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στη σύζυγό του και μάλιστα ανέφεραν ότι «η κίνησή του έχει ενδιαφέρον».

Αστραπιαία, η οργή, η αγανάκτηση και η ανυπομονησία αποκατάστασης, ανεσταλμένες από καιρό, επανέκαμψαν πυρετωδώς στο θυμικό του «θιγόμενου» Γιάννου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με ιώβειο υπομονή συνδιαλεγόταν με σεβάσμιους Γάλλους σοσιαλιστές σαν τον Ροκάρ, τον Ζοσπέν ή τον Στρος-Καν, αλλά και έναν λύκο τον αγορών σαν το Τζορτζ Σόρος μπροστά σε κατατονικά ακροατήρια. Ωστόσο, όσο η έρευνα – που περιλαμβάνει την αγορά των ελικοπτέρων Apache, την αγορά των αρμάτων μάχης Leopard καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων- βρίσκεται σε εξέλιξη, το γοητευτικό χαμόγελο και η έπαρση για τις διεθνείς επαφές του έχουν θαμπώσει.

Πράγμα εντελώς αποκαρδιωτικό για την εμφάνισή του, η οποία από τα χρόνια της παντοδυναμίας του έχει συνδεθεί με το αστραφτερό χαμόγελο και την, σε σημείο παρόξυνσης, ευφορική επίδειξη των αλλοδαπών πολιτικών προσωπικοτήτων που κατά καιρούς συναναστρεφόταν. Τόσο, όμως, το χαμόγελο δεν έσβησε όσο και η ευδιάθετη κλίση του προς τη χαμηλού προφίλ ιδιωτικότητα δεν κλονίστηκε όταν πρωτακούστηκαν τα πρώτα σχόλια για την περιουσία του. Ειδικά από τότε που απέκτησε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο χαρακτηρίστηκε, χωρίς ίχνος κακεντρέχειας, από μέγαρο ως παλάτι και όχι άδικα.

Σε ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. που αγόρασαν το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές, χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή που το έμβλημα της χλιδής της αποτύπωνε η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα της. Αργότερα, βέβαια, το 2002, ο Γιάννος Παπαντωνίου αγόρασε στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια 5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα, για να συμπληρώσει με αντίστοιχης εμβέλειας εξοχικό τη βίλα της Κηφισιάς. Σε αυτό τον χώρο έχτισε το 2006 μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ., η οποία μαζί με το οικόπεδο ανήκουν στη σύζυγό του. Εκείνη την εποχή η χορωδία των αντιπάλων του διακινούσε την πληροφορία ότι ο πρώην υπουργός σχεδίαζε την κατασκευή και ιδιωτικού λιμανιού κάτω από τη βίλα. Στην ακίνητη περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου συμπεριλαμβάνονται επίσης τρία διαμερίσματα επί της οδού Αμερικής, όπου στο ένα από αυτά έχει εγκαταστήσει το πολυτελέστατης κατασκευής και κομψότατης διακόσμησης επιτελικό του γραφείο.

Εντούτοις, ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, των οικονομικών εισαγγελέων και της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής, δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να ξεστρατίζει από τη ρουτίνα του.

Ανεπηρέαστος από τις προσπάθειες διακρίβωσης εν πάση σπουδή των εύθραυστων διαβεβαιώσεών του, αφήνεται στο ρεύμα της καθημερινότητας. Πηγαίνει με την ίδια ενέργεια στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η σύζυγός του ασχολείται με το σπίτι. Καμία φουρτούνα ή παλίρροια δείχνει να μετατοπίζει την ακαταμάχητη σταθερότητα του ζεύγους να επαναλαμβάνει τελετουργικά σχεδόν τις καθημερινές υποχρεώσεις της. Αν μάλιστα δεν εμφανιζόταν υδραυλικό πρόβλημα στην εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα της οικίας, μεγέθους 55 τ.μ., που διατηρεί η οικογένεια στην Κάτω Κηφισιά, θα υπέθετε κανείς ότι όλα διαδραματίζονται μέσα σε μια εύθραυστη γυάλινη σφαίρα, όπου το σπίτι του πρώην υπουργού βιώνει αενάως τη μέρα της μαρμότας.

Ωστόσο η συγκεκριμένη βλάβη βασάνισε επί μία εβδομάδα τη Σταυρούλα Κουράκου, η οποία δεχόταν καθημερινά τις επισκέψεις συνεργείου υδροτεχνικών εγκαταστάσεων για την επισκευή της, μια και θεωρείται από τους εκλεκτικιστές διακοσμητές αναζωογονητική πηγή ενέργειας, ενώ κατ’ άλλους μοντέρνο υποκατάστατο της εξιλεωτικής κολυμβήθρας του Σιλωάμ.

Από την περασμένη Δευτέρα στο σπίτι της οικογένειας Παπαντωνίου υπήρχε έντονη κινητικότητα, αφού ειδικό συνεργείο έφτασε στη βίλα για τη διεκπεραίωση των εργασιών στην εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Ενα μικρό γκρι βαν πάρκαρε έξω ακριβώς από την είσοδο του υπόγειου γκαράζ του σπιτιού, συναντώντας την κυρία του σπιτιού κατά την έξοδό της κι έτσι εκείνη βρήκε την ευκαιρία να συνεννοηθεί με τον επικεφαλής του συνεργείου. Αμέσως τα τρία άτομα φορτώθηκαν διάφορους σωλήνες, εξαρτήματα και εργαλεία και έσπευσαν για την επισκευή της πισίνας. Εν τω μεταξύ ανάμεσα σε σωλήνες, εργαλεία, άλατα, χλώρια -χώρια η αναστάτωση- η οικοδέσποινα προλάβαινε να φροντίσει και για τη μεταφορά του παιδιού στο σχολείο, τη βόλτα του σκύλου αλλά και τα καθημερινά ψώνια στη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ για το οικογενειακό τραπέζι.

Το 24ωρο του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας

Το τυπικό καθημερινό πρόγραμμα του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ξεκινά από νωρίς το πρωί. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, η Σταυρούλα Κουράκου ετοιμάζει το παιδί για το σχολείο, το οποίο θα πάρει το σχολικό, εκτός και αν το πάει η ίδια μέχρι το εκπαιδευτήριο. Αμέσως μετά προγευματίζει με τον σύζυγό της, ο οποίος, πότε με τον φρουρό ασφαλείας του και πότε μόνος του, αναχωρεί κατά τις 9 το πρωί από τη βίλα της Κηφισιάς για το γραφείο του στο Κολωνάκι. Εκεί θα συναντηθεί με τους συνεργάτες του για την προετοιμασία των εκδηλώσεων του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του οποίου είναι πρόεδρος. Κλείνει τα ραντεβού του, ετοιμάζει τις ομιλίες του, ενώ συχνά περπατά με το αγέρωχο στυλ και τον ευρωπαϊκό αέρα που τον χαρακτηρίζουν επί της Ακαδημίας ή και στη Βαλαωρίτου. Από κοντά βέβαια, άγρυπνος και ο άνθρωπος της προσωπικής του ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, μόλις τον αποχαιρετήσει πέφτει με τα μούτρα στα καθήκοντα της νοικοκυράς. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ντυμένη κάζουαλ, συνήθως με φόρμα ή τζιν, βγάζει το σκυλάκι της οικογένειας μια σύντομη βόλτα μέχρι το απέναντι πάρκο. Αργότερα επιβιβάζεται στο τζιπ της, το οποίο έχει πινακίδες της Ερμούπολης Σύρου, για να επισκεφτεί την κοντινή αγορά για τα καθημερινά της ψώνια.

Συνήθως προτιμά τη λεωφόρο Τατοΐου, όπου υπάρχει γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων, φούρνος και μανάβικο. Τουλάχιστον τρία καρβέλια ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γλυκά γεμίζουν τις τσάντες της, οι οποίες λίγη ώρα αργότερα μεταφέρονται από την ίδια στο σπίτι της. Αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά με αμείωτο ζήλο χάρη στην άνεση χρόνου και πόρων που διαθέτει. Κατά τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας επιστρέφει και το παιδί από το σχολείο, ενώ ο πρώην υπουργός φτάνει στο σπίτι του αργά το απόγευμα ή και το βράδυ, ανάλογα με τη δουλειά που έχει στο γραφείο του.

Πηγή: http://www.kourdistoportocali.com

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa