Κοινωνία

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα εντυπωσιακά ευρήματα της Αμφίπολης – Η αγάπη του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα (ΦΩΤΟ)

Πολλά είναι τα σενάρια τα οποία τρέχουν γύρω από το μυστήριο της Αμφίπολης, μετά τις νέες ανακαλύψεις και τη σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Οι φωτογραφίες που βρέθηκαν αλλά και ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν πως πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο.

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Παλιαδέλη μιλώντας στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις ανακοινώσεις της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι ο τύμβος Καστά πιθανότατα προοριζόταν για τον Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς όπως είπε η εκτίμηση αυτή συμπίπτει χρονολογικά.

Η κ. Παλιαδέλη, δήλωσε «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα ή στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια» πράγμα που σημαίνει πως συμπίπτει με το σενάριο για τον Ηφαιστίωνα, με τον Αντίγονο να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι ο Αντίγονος Α΄ Κύκλωψ ή Μονόφθαλμος (382-301 π.Χ.), ο γηραιότερος και σπουδαιότερος από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένας εκ των διαδόχων του, ήταν Μακεδόνας ευγενής καταγόμενος από την Ελιμεία. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, ο Αντίγονος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στους «Πολέμους των Διαδόχων» και ίδρυσε τη Δυναστεία των Αντιγονιδών αφού ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 306 π.Χ.

Να σημειωθεί ότι οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την “υπογραφή” ΑΝΤ (“υπογραφή” που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη “ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ” και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα “Ηφαιστίωνος” (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος).

«Έχει γίνει δουλειά για το μνημείο. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, για χρόνια θα συζητάμε τις προτάσεις και θα δοθούν κι άλλα στοιχεία» σημείωσε η κα Παλιαδέλη.

Η αρχαιολόγος μίλησε και για το λιοντάρι της Αμφίπολης και  δήλωσε κατηγορηματικά ότι ανήκει στο μνημειακό σύνολο και πως ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου.«Υπερβαίνει τα κομματικά το μνημείο, πρέπει να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε με τον κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε η κ. Παλιαδέλη.

αμφιπολη2

αμφιπολη

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Το μνημείο της Αμφίπολης είναι αφιερωμένο στον…

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa