Πολιτική

Στουρνάρας: Πρέπει να βρούμε λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου

Γιάννης Στουρνάρας

«Θα πρέπει να βρούμε λύση με την τρόικα, πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και αυτό προσπαθούμε»,  δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου συμμετέχοντας στην πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. 

«Αυτό κάναμε και πέρυσι, αυτό κάνουμε και φέτος. Μην ανησυχείτε, θα βρούμε λύση. Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας.

Από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών  προκύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η ελληνική πλευρά όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο προσδοκά να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα εκπληρώνοντας όλα τα προαπαιτούμενα, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσει αν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Ωστόσο, όπως σημείωναν ανώτατες κυβερνητικές πηγές η απόφαση αυτή μπορεί αν ληφθεί και αργότερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν επίσης  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης  και υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η συνάντηση ήταν κρίσιμη  καθώς έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ουσιαστικά κέρδη από τις επαφές στη Γερμανία, ώστε να κλείσει με αίσιο τρόπο η διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο να ξεκινήσει χωρίς… χρωστούμενα.

Ο  Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ αναμένεται να υπάρξουν και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Η εντολή του  είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα να είναι έτοιμες οι τελικές προτάσεις και να παραδοθούν στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αύριο συνάντηση μεταξύ Σαμαρά Βενιζέλου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο μετέφερε το  κλίμα από την συνάντηση του στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Βενιζέλος, που είχε το πρωί σύσκεψη με τους συνεργάτες του επιμένει στις “κόκκινες γραμμές” για πλειστηριασμούς, φόρους και χρηματοδοτικό κενό, το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους. Κινείται δε στην ίδια γραμμή με τον Πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο για τη χώρα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa