Οικονομία

Τώρα… τρέχουμε! Η 7η Δεκεμβρίου και το σενάριο που φοβάται ο Τσακαλώτος

Τσακαλώτος

Η 7η Δεκεμβρίου, στο τελευταίο Eurogroup του έτους, είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί και να υπάρξουν και αποφάσεις.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, μετά από τις  επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι επιλογές της, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι κατά σειρά προτίμησης:

·         Να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

·         Να μην μετάσχει το ΔΝΤ

·         Να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος και αυτό είναι το χειρότερο.

Την ίδια ώρα με τον πλέον επίσημο τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο δεν θα συμμετάσχει το πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά θα επιλέξει να έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο, με με περιορισμένες εξουσίες.

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa