Κόσμος

Τουρκία: Οργή μετά τη δικαστική απόφαση για τον αστυνομικό που σκότωσε διαδηλωτή το 2013

τουρκική-αστυνομία

Παρά την εισαγγελική πρόταση να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 33 ετών, ο Τούρκος αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι έναν διαδηλωτή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και εννέα μηνών.

Ο 26χρονος Ετέμ Σαρισουλούκ, σκοτώθηκε από τη σφαίρα αστυνομικού και συγκεκριμένα από απόσταση μόλις 4,8 μέτρων με πιστόλι 9 χιλιοστών σύμφωνα με απευθείας βολή και όχι εξοστρακισμό, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης. Η ανακοίνωση της απόφαση προκάλεσε την οργή όσων βρισκόντουσαν στην δικαστική αίθουσα με αποτέλεσμα οι παριστάμενοι να εκτοξεύσουν μπουκάλια και να φωνάζουν «Κράτος δολοφόνε».

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον 28χρονο κατηγορούμενο Αχμέτ Σαχμπάζ, κρίνοντας κυρίως ότι τον προκάλεσαν οι διαδηλωτές. Η αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2013 καταδικάστηκε από πολλές οργανώσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μάλιστα λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε τη λύπη της γιατί «οι τουρκικές αρχές δεν έδειξαν καμία προθυμία να διώξουν ποινικά τους δράστες».

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa