Πολιτική

Ο Βαρουφάκης ξαναχτυπά – Διεκδικεί την… πατρότητα του «κόφτη»

Βαρουφάκης

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις που κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε πως ήταν εκείνος που πρότεινε την άνοιξη του 2015 στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον «κόφτη» ως αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο πρώην ΥΠΟΙΚ: «Η τρόικα δεν ήθελε να διαπραγματευθεί μαζί μας. Το οικονομικό της μοντέλο είναι το λεγόμενο μοντέλο μηδενικής ελαστικότητας. Επομένως πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία, και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Αντίθετα, ο σημερινός “κόφτης” που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή έχει συνδυαστεί με τη λιτότητα και αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθεί αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο όταν λέει πως οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Για την τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι επιστρατεύθηκε για να δεχθεί να προσυπογράψει μία συμφωνία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφορικά με το αν ο ίδιος απειλούσε με Grexit, ξεκαθάρισε πως η πρότασή του ήταν να μην υπογράψει η κυβέρνηση καμία συμφωνία που να μην είναι βιώσιμη, όμως δεν απείλησε ποτέ με Grexit – αντίθετα, «ο απέναντι μας έπαιζε με την απειλή του Grexit».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός εξήγησε πως διαφωνούσε με την πολιτική της απειλής του Grexit, και αντίθετα η δική του «απειλή» ήταν το κούρεμα ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa