Πολιτική

Βενιζέλος: Χρειάζεται συναίνεση και ειλικρίνεια

Ευάγγελος Βενιζέλος

Του Γιώργου Γεωργούλα

Δύο ώρες κράτησε  η συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι και  του πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Μας ενημέρωσε η αντιπροσωπεία για τις συζητήσεις στο Παρίσι οι όποιες ήταν δύσκολες. Άλλα είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης. Ότι κάνουμε το κάνουμε με μόνο συμφέρον της χώρας, της οικονομίας. Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις συντάξεις».

Και συνέχισε «Αυτό έχει μεγάλη σημασία και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να προστατεύουμε ήδη τα θετικά στοιχειά που διαφαίνονται όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος. Να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ εύκολο και απλό συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις με όλες τις δουλειά όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων. Που ψάχνουν να βρουν μια χωρά που τις δίνει και ευκαιρίες. Μια ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη».

Συγχρόνως, έστειλε μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «Οποίοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα ότι μπορεί να κάνεις μια εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους τους Ευρωπαίους με το ΔΝΤ ή της αγοράς κάνουν λάθος. Χρειάζεται συναίνεση χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολίτικο κλίμα όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτεί μη ισχύ της χωράς».

Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Μπρα ντε φερ που γίνεται πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις και δεν πρέπει παράγουμε εμείς αστάθεια»

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό και αν υπάρχει απάντησε ότι «Δεν υπάρχει. Το δημοσιονομικού κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού. Έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοι και έχουμε αποκτήσει το πρωτογενές πλεόνασμα πέρα από το προβλεπόμενο. Υπάρχει μια εμπειρία ήδη πολυετής η όποια ενδυναμώνει τη θέση μας».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παράταση του  ήδη υπάρχοντος προγράμματος είπε «Το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 13 – 12 – 2014. Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτό μπορεί να παραιτηθεί. Αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Θα υπάρξει νέο καθεστώς του Eccl που είναι ένα προληπτικός θώρακας προστασίας της χωράς.

Με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα που λήγει το 2016. Είμαστε σε θέση αυτό το πρόγραμμα να το χρησιμοποιούμε όταν το έχουμε ανάγκη.

Ακόμη όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία τόνισε  «ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκέμβρη».

Για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα ο κ. Βενιζέλος είπε «ότι θα ξανάρθει σωματικά ωστόσο οι συναρτήσεις είναι συνεχείς και εντατικές».

Δηλώσεις Χαρδούβελη μετά την συνάντηση

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι και τα αποτελέσματα των συναντήσεων, δήλωσε ότι «πήγαμε καλά, υπάρχει πρόοδος και συνεχίζουμε».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης ερωτηθείς για το εάν τελειώνει το μνημόνιο και πότε πρόκειται να γίνει αυτό, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή παράταση για καθαρά τεχνικούς λόγους χωρίς ωστόσο να αναφέρει την μορφή που θα έχει η παράταση αυτή.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa