Πολιτική

Βρούτσης: Τέλος στο «πάρτι της εισφοροδιαφυγής»

Βρούτσης

Τέλος στο «πάρτι της εισφοροδιαφυγής» δεσμεύεται να βάλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τονίζει πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει κράτος και οι νόμοι λειτουργούν», ενώ  προειδοποιεί ότι οι κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν θα αφορούν και «ακίνητα και κατασχέσεις εις χείρα τρίτων, που σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών».

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στην Realnews, προσθέτει ότι «στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)».

Ερωτηθείς αν μπορεί να παρακρατούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις, απαντά: «Ο ΟΓΑ είναι ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που δαπανά μεν περισσότερα από 4 δισ. ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ από εισφορές. Περισσότερο από το 40% των αγροτών δεν πληρώνει εισφορές… Από κει και πέρα όμως η πρόταση για συμψηφισμό των διαφόρων κρατικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές οφειλές και υποχρεώσεις δεν αφορά αποκλειστικά τους αγρότες. Δεν στοχοποιούμε τους αγρότες, αλλά τους ασυνεπείς, σε όποια επαγγελματική ομάδα και αν ανήκουν».

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις, σημειώνει ότι «για πολλά χρόνια, αποτελούσαν πρόωρη πολυτέλεια», υπογραμμίζει, όμως, ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Για τα εφάπαξ ο υπουργός αναφέρει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει αναδρομική προσαρμογή» τους, ενώ σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις επισημαίνει ότι «εκείνο που σίγουρα θα κόψουμε είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα καταβολής συντάξεων “με το ζύγι και με το μάτι”, αλλά και τις αδράνειες κάποιων ταμείων που δεν ελέγχουν εάν και πόσες εισφορές τούς έχουν καταβληθεί. Από τα μέσα του 2014 θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των επικουρικών, ο οποίος, όπως και στην περίπτωση των παροχών του εφάπαξ, στοχεύει ώστε κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής του».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρεται και στις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες, όπως λέει, «μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa