Κοινωνία

«We care»: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά προσφύγων από το ίδρυμα «Μ. Βαρδινογιάννη»

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, δημιουργήθηκε και ανακοινώθηκε σήμερα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ονομάζεται “we care” (νοιαζόμαστε), θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός, όπου απαιτείται, για βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών.

Όπως ανέφερε η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, Μ.Β.Βαρδινογιάννη, η αναγκαιότητα γι αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, από τους οποίους ένα ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό αφορά παιδιά.

«Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο» τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη που εξήγησε οτι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αποδείξουμε οτι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες -σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους- θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες. Οι γιατροί, πολλοί από τους οποίους θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα προσεγγίζουν και θα εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Μετά την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία την οποία θα αναλαμβάνει το νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ήδη, όπως εξήγησε η κ. Βαρδινογιάννη, το πρόγραμμα “we care” έχει αγκαλιάσει η Unesco, ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας ΜΚΟ με δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.

Παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας καθηγητής Αθ. Δημόπουλος, ο οποίος εξήγησε πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός για τον περιορισμό των νοσημάτων στις ομάδες των προσφύγων και ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τους εθελοντές από το νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” για την πολύτιμη στήριξή τους, τονίζοντας ότι «τα παιδιά στη μετανάστευση πλήττονται δυσανάλογα, σωματικά και ψυχικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι οι δήμοι υποδέχονται τους πρόσφυγες αλλά κομβικό σημείο στην περίθαλψη των παιδιών θα έχει αυτό το νέο πρόγραμμα που, όπως σημείωσε, «ελπίζουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa