Κόσμος

WSJ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για στρατιωτική επιδρομή στη Συρία

Ως πιθανόν απαραίτητη χαρακτηρίζει το Πεντάγωνο τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιδρομών στη Συρία κατά τζιχαντιστών, με αφορμή τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες που σταμάτησαν την προέλαση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, και την ωμή εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Μάλιστα χθες, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει επίσης ότι πιθανόν να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

«Αν δούμε μια συνωμοσία κατά των Αμερικανών, μια απειλή για τις ΗΠΑ απ’ οπουδήποτε, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα κατά της απειλής αυτής», δήλωσε ο Μπεν Ροντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές: αν επιτίθεστε στους Αμερικανούς, θα σας αναζητήσουμε όπου κι αν βρίσκεστε, και αυτός θα είναι ο στόχος του σχεδιασμού μας τις προσεχείς ημέρες».

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η προετοιμασία επιθέσεων εναντίον «πολύ σημαντικών στόχων», όπως ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης μπορεί να διαρκέσει από «μία ώρα έως μια εβδομάδα. Αν πρόκειται για στρατόπεδα εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε επίθεση πολύ σύντομα», τόνισε.

Μετά την ίδρυση ενός χαλιφάτου στα τέλη Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος προέλασε σε περιοχές και πρόσθεσε μια λωρίδα του βορείου Ιράκ στα εδάφη που έχει καταλάβει στην ανατολική Συρία.

Απέναντι στην προέλαση αυτή, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στο βορρά της χώρας. Ωστόσο αν η Ουάσινγκτον χρειαστεί να αρχίσει στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, αυτό θα σημάνει αλλαγή στην επιφυλακτική στάση που τηρεί στη συριακή σύγκρουση.

Ο απολογισμός του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος μαίνεται εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο για να ξεπεράσει τους 191.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa