Οικονομία

WSJ: «Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους οπαδούς»

Ελληνικά Ομόλογα

Σε άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο «Greek bonds attract new fans» («Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους οπαδούς»), υποστηρίζεται ότι «τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται πάλι σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που κατέγραφαν μετά την κρίση, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις πιο εύθραυστες περιοχές της ευρωζώνης και η αλλαγή της βάσης των επενδυτών, πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».

Οι αποδόσεις πέφτουν καθώς η αξία αυξάνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι και ο δείκτης της πρόσθετης απόδοσης για διακράτηση επικίνδυνων τίτλων καταδεικνύει την αυξανόμενη πρόθεση των επενδυτών να αγοράσουν ελληνικό δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κενό στις αποδόσεις μεταξύ των δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των γερμανικών Bunds, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 6.5 ποσοστιαίες μονάδες, λιγότερο από τις 10 στην αρχή του χρόνου, και από το υψηλό των 34 ποσοστιαίων μονάδων, όταν η ελληνική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της στα τέλη του 2001.

Κατά τον επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley για το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, Paolo Batori, η σύνδεση της Ελλάδας με τα άλλα δύο κράτη μέλη υπό καθεστώς διάσωσης, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έχει βοηθήσει στην άνοδο των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν αριθμό εμποδίων να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης έκθεσης προόδου της τρόικας και τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

«Υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, που βοηθά το ελληνικό χρέος» τονίζει ο Batori και προσθέτει: «H Πορτογαλία αντιμετώπισε ικανοποιητικά την πρόσφατη πολιτική κρίση και η συνακόλουθη άνοδος της τιμής των ομολόγων της σημαίνει ότι η Πορτογαλική Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους θα μπορούσε τώρα να εμφανισθεί και, είτε να αναζητήσει μια δεύτερη ανταλλαγή ομολόγων, είτε ακόμη και να εξετάσει την πιθανότητα νέας έκδοσης τον επόμενο χρόνο». Αυτό, κατά την άποψη του Batori, θα αύξανε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ένα δεύτερο στοιχείο που επιδρά θετικά στην πρόσφατη άνοδο των Ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι η αλλαγή της βάσης των επενδυτών, με τους αποκαλούμενους λογαριασμούς «πραγματικών χρημάτων» («real money»), όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αρχίζουν να παίρνουν κομμάτι από τη βιομηχανία των hedge funds.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι η Morgan Stanley κρατά επί του παρόντος ουδέτερη στάση στο θέμα του ελληνικού χρέους, μετά τη σύσταση προς τους επενδυτές της τον Μάιο του 2012 να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι «είναι πολύ ελκυστικά μακροπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τον Gabriel Stern της επενδυτικής τράπεζας Exotix, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται ότι περιέχει έναν βαθμό κινδύνου.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa