Κοινωνία

Χανιά: Η πρώτη καταγραφή των καταστροφών που άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,2R

σεισμός Κρήτη

Τα περισσότερα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός που έγινε στα Χανιά, παρουσιάζονται σε παλιές κατοικίες σε χωριά της περιοχής του Κισάμου που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,3R.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχειά που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων, ελέχθησαν 50 κατοικίες στην περιοχή του Κισάμου όπως και σε χωριά του δήμου Πλατανιά, στα οποία αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές.

Από τον έλεγχο μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 10 παλιές κατοικίες, ενώ σε 30 κατοικίες εντοπίστηκαν ρήγματα και προβλήματα στην τειχοποιία.

Ο μηχανικός της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Τάσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η τελική εικόνα για το σύνολο της περιφερειακής ενότητας Χανίων θα έχει διαμορφωθεί σε περίπου 10 ημέρες.

Στην πόλη των Χανίων από τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, εντοπίστηκαν προβλήματα σε μία αίθουσα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων καθώς και στην αίθουσα του 1ου ειδικού νηπιαγωγείου Χανίων, με αποτέλεσμα και οι δύο αίθουσες να κλείσουν.

Μικρής έκτασης ρωγμές παρατηρήθηκαν σε σχολεία της πόλης, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ρωγμές οφείλονται σε κακοτεχνίες και ελλιπή συντήρηση.

Σε ό,τι αφορά σπίτια και επιχειρήσεις στην πόλη των Χανίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δήλωσαν ζημιές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων Μανώλη Κεμεσίδη, έγιναν 250 έλεγχοι. Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι παρατηρήθηκαν ρωγμές και προβλήματα στην τειχοποιία, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα ώστε να χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα και μη κατοικήσιμα.

Άμεσα, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε μπαλκόνια και τείχους κατοικιών που «βλέπουν» δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πεζοδρόμια .

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αποστολος Βουλγαράκης, δεν υπήρξαν προβλήματα στις υποδομές και αυτά που αναφέρθηκαν, με καταπτώσεις βράχων στην είσοδο του φαραγγιού Θερίσου στο δρόμο Παλαιόχωρα – Κουντούρα και μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Όπως είπαν οι κ.κ. Βουλγαράκης και ο Παπαδόπουλος, με τα μέχρι τώρα στοιχεία η γενική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων χαρακτηρίζεται καλή. Οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια χαρακτηρίζονται φυσιολογικές, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά νεότερες κατασκευές έχει συμπεριφερθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa