Κόσμος

Υψηλή συμμετοχή και …Σαρκοζί αναχαίτισαν τη Λεπέν

Νικολά Σαρκοζί

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν νίκη –και με διαφορά– στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στη Γαλλία. Ίδια εικόνα υπήρχε και για τον… ΣΥΡΙΖΑ Ισπανίας, τους Podemos.

Η Ακροδεξιά της Γαλλίας τερμάτισε δεύτερη στο σύνολο της επικράτειας και αυτό επειδή οι δεξιοί ψηφοφόροι ψήφισαν σηματοδοτώντας τη… νεκρανάσταση Σαρκοζί. Στην Ισπανία, η άνοδος των Σοσιαλιστών και η κατάπτωση των Συντηρητικών «στρίμωξαν» τους επαναστάτες του Ιγκλέσιας στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας.

Σαρκοζί: Η επιστροφή του «Ναπολέοντα»

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση του πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, κατάφερε –κόντρα σε όλες τις προβλέψεις– να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, κλείνοντας τον δρόμο στην Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. «Η εναλλαγή προχωρά, τίποτε δεν θα τη σταματήσει», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Όμως, και η κεντροαριστερή κυβέρνηση άντεξε περισσότερο από όσο αναμενόταν, αν και κατέγραψε μια τέταρτη πτώση, μετά τις δημοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία, το 2014.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN), στο οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν 30% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, έλαβε μόνο 25,35%, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε 43 από τις 98 περιφέρειες, στις οποίες διεξάγονταν εκλογές.

Τα αναλυτικά – τελικά αποτελέσματα

220 υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, 56 της Κεντροαριστεράς, οκτώ του Εθνικού Μετώπου και έξι που ανήκουν σε άλλα κόμματα εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

«Οι δημοκρατικοί σχηματισμοί διατήρησαν τη θέση τους, η Άκρα Δεξιά δεν είναι ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός της Γαλλίας», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν υψηλή.

Το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) –του οποίου ηγείται ο Νικολά Σαρκοζί– και οι κεντρώοι σύμμαχοί του, του κόμματος UDI, ήρθαν πρώτοι με ποσοστό 32,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Οι Σοσιαλιστές και οι κεντροαριστεροί και αριστεροί εταίροι τους συγκεντρώνουν 36,2%, έναντι 36,5%, που έλαβε ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς, αλλά το σχεδόν ισόπαλο αυτό αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα καθαρά θεωρητικό, αλλά δεν αναιρεί την αναμενόμενη εκλογική ήττα της Κεντροαριστεράς στον δεύτερο γύρο, εξαιτίας των διαιρέσεων που υπάρχουν στις τάξεις της, σύμφωνα με αναλυτές.

Βαλς: Να υψώσουμε φράγμα στην Ακροδεξιά

Ο Μανουέλ Βαλς κάλεσε «όλους τους δημοκράτες να υψώσουν φράγμα στην Ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο» αύριο.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι, με δεδομένη την επίδοση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία επιτιθέμενος στο Εθνικό Μέτωπο, θα έπρεπε να «παραιτηθεί», και συνέχισε λέγοντας ότι «το FN κατόρθωσε να ξεπεράσει το αποτέλεσμα που είχε φέρει στις ευρωεκλογές (24,85%)», εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

Όσον αφορά την Κεντροδεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως το UMP και οι εταίροι του δεν θα συνάψουν «καμιά τοπική ή εθνική συμφωνία με τους ηγέτες του Εθνικού Μετώπου». Εκεί όπου οι υποψήφιοι του UMP «δεν θα είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο», το κόμμα «δεν θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν ούτε το Εθνικό Μέτωπο ούτε την Κεντροαριστερά», διευκρίνισε.

«Αντικειμενικά, όλοι μπορούν να χαίρονται αληθινά. Το UMP επειδή κατάφερε σαφώς να ξεχωρίσει από το Εθνικό Μέτωπο και να καταλάβει την πρώτη θέση. Το Εθνικό Μέτωπο επειδή σημείωσε άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Και, επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επειδή, κυρίως, η ισχυρή κινητοποίηση του επέτρεψε να περάσει το όριο του 20%», τόνισε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, διευθυντής της Harris Interactive.

Πάντως, η αποχή άγγιξε το 50%, σαφώς μικρότερη από εκείνη στις ευρωεκλογές του 2014 και στην προηγούμενη συγκρίσιμη τοπική ψηφοφορία το 2011.

Ο Σαρκοζί κοντράρεται με τη Λεπέν

Η ενισχυμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ωφέλησε την Άκρα Δεξιά, η οποία απέτυχε, με τη νίκη και σε αυτή την αναμέτρηση, συμβολικά, να κατοχυρώσει το πλεονέκτημα για την προεδρική εκλογή.

Αν και όλα δείχνουν ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουν οι Συντηρητικοί –και λόγω του πολιτικού αποκλεισμού–, το Εθνικό Μέτωπο θα συνεχίσει να διεκδικεί τα πρωτεία. Την ίδια στιγμή, σημαντικό είναι να δούμε τι θα κάνουν οι Σοσιαλιστές που πρέπει να διαχειριστούν τη φθορά του Ολάντ και της κυβέρνησης Βαλς.

Οι Podemos θέλουν, αλλά –ακόμη– δεν μπορούν

Για ακόμα μία φορά οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται. Αν και έδειχναν το Podemos να προηγείται, τελικά αυτό εξασφάλισε μόλις την τρίτη θέση στις τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία, ενώ οι Σοσιαλιστές διατήρησαν την εξουσία στην ισπανική περιφέρεια, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Το κίνημα των Podemos, υπό την ευρωβουλευτή Τερέσα Ροντρίγκεθ, εξασφάλισε το 14,9% των ψήφων και 15 έδρες –τριπλασιάζοντας τη δύναμή του– στο 109μελές τοπικό Κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό τη Σουσάνα Ντίαθ, νυν πρόεδρο της Ανδαλουσίας, με το 37,6% των ψήφων, έλαβε 47 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι υπέστη καθίζηση και συγκέντρωσε το 25% των ψήφων και 32 έδρες. Τέλος, η κεντροδεξιά εκδοχή των Podemos, το Ciudadanos, εξασφάλισε το 8,6% των ψήφων και οκτώ έδρες, ενώ η Ενωμένη Αριστερά, με το 7,3% των ψήφων, εξασφαλίζει έξι-επτά έδρες.

«Το Λαϊκό Κόμμα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί αυτή να ήταν η αρχή μιας πανωλεθρίας», είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, Φερνάντο Αλβάρες. «Υπήρχαν πολλοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος, που είχαν κουραστεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, τη λιτότητα και την κρίση, αλλά έως τώρα δεν είχαν εναλλακτική λύση και προσέφεραν στο Λαϊκό Κόμμα ένα δίχτυ ασφαλείας. Τώρα (με την εμφάνιση των Ciudadanos) αυτό εξαφανίστηκε», είπε.

Με αυτά τα δεδομένα, στην Ισπανία διαμορφώνεται μια νέα πολιτική κατάσταση, με τους Συντηρητικούς να υποχωρούν, τους Σοσιαλιστές να επανακάμπτουν και τα νέα κόμματα της κρίσης, Podemos και Ciudadanos, να δείχνουν ότι έχουν δυναμική, αλλά όχι όσο θα ήθελαν.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa