Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι λιμενικές αρχές στη νότια Κρήτη, μετά τον εντοπισμό δύο λέμβων με συνολικά περίπου 97 αλλοδαπούς σε θαλάσσιες περιοχές νότια του νησιού.
Οι δύο επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο κινητοποιήθηκε άμεσα για την ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά των επιβαινόντων.
Στην πρώτη περίπτωση, πλωτό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε λέμβο με μετανάστες σε απόσταση περίπου 33 ναυτικών μιλίων νότια της Ιεράπετρας. Οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν με ασφάλεια και μεταφέρονται στο λιμάνι της Ιεράπετρας, όπου αναμένεται να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής και υγειονομικού ελέγχου.
Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερη λέμβος, σε θαλάσσια περιοχή περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης, οι 43 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες.
Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι λέμβοι, αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

