Νέα αμερικανικά πλήγματα, ιρανικές επιθέσεις σε πλοία και βάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ διαμεσολαβητές επιχειρούν να ανοίξουν ξανά τον δρόμο της διπλωματίας
Η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν συνεχίστηκε αμείωτη τη Δευτέρα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν νέα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και κρίσιμες υποδομές, την ώρα που η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Παρά τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, διαμεσολαβητές παρέδωσαν στην Τεχεράνη πρόταση για δεκαήμερη κατάπαυση του πυρός, με στόχο να δημιουργηθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και την αναβίωση της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα.
Νέα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων εναντίον ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, ναυτικές μονάδες, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), καθώς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζεται κανονικά, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θεωρεί το στρατηγικής σημασίας πέρασμα κλειστό.
Δύο τάνκερ δέχθηκαν επίθεση – Ανάμεσά τους ελληνικό πλοίο
Η Τεχεράνη συνέχισε την τακτική των τελευταίων ημερών, βάζοντας στο στόχαστρο πλοία που, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, παραβιάζουν την απαγόρευση διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ.
Αργά τη Δευτέρα, δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υδρογονανθράκων επλήγη από «άγνωστου τύπου βλήμα» στα ανοικτά του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, αντίστοιχο πλήγμα δέχθηκε και ελληνικό τάνκερ.
⚡️🚨 New report: a Greek oil tanker has been targeted and stopped in waters south of Iran, marking a second tanker incident in the Strait of Hormuz area following the earlier attack on a Kuwaiti-flagged vessel. (IRIB News)
— Middle East Observer (@ME_Observer_) July 21, 2026
Σε ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι στα δύο πλοία εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά έπειτα από εκρήξεις, ενώ ανέφεραν ότι συνεργεία διάσωσης προχώρησαν στην απομάκρυνση των πληρωμάτων.
Παράλληλα, προειδοποίησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην ακολουθούν, όπως υποστηρίζουν, τις οδηγίες του αμερικανικού στρατού και επανέλαβαν ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά όσο συνεχίζονται οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ιρανικά πλήγματα σε αμερικανικές εγκαταστάσεις
Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κουβέιτ, ως απάντηση στα νέα αμερικανικά πλήγματα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, στόχος αποτέλεσαν συστήματα HIMARS στη βάση Αριφτζάν.
Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επιθέσεις και σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Μπαχρέιν, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εγκατάσταση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών και αντιπυραυλικής άμυνας στο Κουβέιτ.
Στην ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν με ακόμη πιο ισχυρά κύματα πυραύλων και drones.
🚨🇮🇷 Iran’s Army releases footage of missiles firing at U.S. HIMARS systems in Kuwait, the launchers suspected in the ground-launched strikes on Iran.
The Army published video of surface-to-surface missiles launching toward HIMARS positions at Camp Arifjan, calling it the 18th… pic.twitter.com/psy423SRVJ
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 20, 2026
Συναγερμός σε Ιράκ και Ιορδανία
Στο βόρειο Ιράκ, εκρηκτικό drone καταρρίφθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Αλ Χαρίρ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.
Την ίδια ώρα, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν. Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τρεις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές.
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν ισχυριστεί ότι έπληξαν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Άκαμπα, κάνοντας λόγο για σημαντικές ζημιές.
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου
Στις διεθνείς αγορές, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τόσο τις πληροφορίες για πιθανή επανέναρξη των διπλωματικών επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν όσο και τις νέες ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, μετά την ανακοίνωση των Χούθι για ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας.
Το Brent, αφού άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 91,42 δολάρια ανά βαρέλι, υποχώρησε στα 87,93 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαμορφώθηκε στα 82,12 δολάρια το βαρέλι, μετά από υψηλό στα 85,39 δολάρια.
Με την έναρξη των συναλλαγών την Τρίτη, το Brent κατέγραφε μικρή πτώση στα 88,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητο.

