Ο Χουλιάν Άλβαρες δέχθηκε σκληρό χτύπημα στον αστράγαλο και χρειάστηκε να μείνει εκτός αγωνιστικού χώρου για ένα λεπτό, με τον νέο κανονισμό να προκαλεί αντιδράσεις για το ποιον τελικά «τιμωρεί»
Ένας από τους νέους κανονισμούς που εφαρμόζονται στο Champions League βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης, εξαιτίας μιας φάσης με πρωταγωνιστή τον Χουλιάν Άλβαρες.
Η αλλαγή έχει στόχο να περιορίσει τις καθυστερήσεις και τη σκόπιμη απώλεια χρόνου από παίκτες που παραμένουν στο έδαφος. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Αργεντινού επιθετικού προκάλεσε συζήτηση, καθώς η Ατλέτικο βρέθηκε προσωρινά με δέκα παίκτες παρότι εκείνος ήταν ο ποδοσφαιριστής που είχε δεχθεί το χτύπημα.
Τι συνέβη με τον Χουλιάν Άλβαρες
Η επίμαχη φάση σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, με τη Λίβερπουλ να προηγείται με 2-1.
Ο Άλβαρες πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή και άνοιξε το παιχνίδι προς τα πλάγια, την ίδια στιγμή όμως δέχθηκε δυνατό χτύπημα στον αστράγαλο. Ο διαιτητής Ντάβιντε Μάσα άφησε το πλεονέκτημα και η φάση συνεχίστηκε, με τον επιθετικό της Ατλέτικο να παραμένει πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο.
Με την ολοκλήρωση της φάσης, το παιχνίδι σταμάτησε προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τραυματισμός του.
Γιατί η Ατλέτικο έμεινε με δέκα παίκτες
Εκεί ενεργοποιήθηκε ο νέος κανονισμός. Παρότι το ιατρικό επιτελείο δεν χρειάστηκε να μπει στον αγωνιστικό χώρο, ο Άλβαρες υποχρεώθηκε να βγει προσωρινά και να περιμένει ένα λεπτό πριν επιστρέψει.
Για αυτό το διάστημα η Ατλέτικο συνέχισε με δέκα ποδοσφαιριστές.
Η συγκεκριμένη περίπτωση προκάλεσε αντιδράσεις επειδή ο αντίπαλος που έκανε το μαρκάρισμα δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα. Έτσι, ο Άλβαρες δέχθηκε το χτύπημα, αλλά η δική του ομάδα ήταν εκείνη που βρέθηκε προσωρινά με αριθμητικό μειονέκτημα.
Ο στόχος του νέου κανονισμού
Η λογική πίσω από το μέτρο είναι να περιοριστούν οι περιπτώσεις στις οποίες ένας ποδοσφαιριστής παραμένει στο έδαφος για να καθυστερήσει σκόπιμα την εξέλιξη του αγώνα.
Η φάση στο Λίβερπουλ – Ατλέτικο ανέδειξε, ωστόσο, μία από τις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του μπορεί να δημιουργήσει το αντίθετο αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας την ομάδα του τραυματισμένου παίκτη.
Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της Movistar, ο πρώην διαιτητής Αντόνιο Ματέου Λαόθ εξήγησε ότι ο στόχος είναι πράγματι η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν φάσεις στις οποίες ο κανόνας δημιουργεί ερωτήματα.
«Δέχεσαι μια κλωτσιά και μένεις με παίκτη λιγότερο»
Την ανάγκη επανεξέτασης του μέτρου έθεσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μόγια, σχολιάζοντας ότι «πρέπει να γίνει αναθεώρηση».
Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ινιάκι Αγκιρεγκαμπίρια: «Δέχεσαι μια κλωτσιά και τελικά είσαι εσύ ο ζημιωμένος, επειδή η ομάδα σου μένει με έναν παίκτη λιγότερο».
Η περίπτωση του Άλβαρες έφερε έτσι από την πρώτη κιόλας αγωνιστική στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσο ο νέος κανονισμός χρειάζεται εξαιρέσεις, ώστε το μέτρο κατά των καθυστερήσεων να μην καταλήγει να λειτουργεί εις βάρος ενός πραγματικά τραυματισμένου ποδοσφαιριστή.

