Οι κινητοποιήσεις για την ακρίβεια μετατράπηκαν σε νύχτα γενικευμένης βίας σε Παρίσι, Λιμόζ, Μασσαλία, Λυών, Λιλ και Γκρενόμπλ, αφήνοντας πίσω τους έναν βαρύ απολογισμό.
Θάνατος διαδηλωτή στο Παρίσι
Σύμφωνα με το BFMTV, ένας άνδρας κατέρρευσε στη λεωφόρο Μαζεντά κατά τη διάρκεια της πορείας. Μεταφέρθηκε άμεσα στο σημείο πρώτων βοηθειών του Château d’Eau, όμως υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή και κατέληξε. Η Αστυνομική Διεύθυνση Παρισιού επιβεβαίωσε τον θάνατο.
1.200 συλλήψεις – 150 τραυματίες αστυνομικοί
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε περίπου 1.200 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, με 150 αστυνομικούς και χωροφύλακες να έχουν τραυματιστεί.
Οι συγκρούσεις στο Παρίσι ήταν οι πιο έντονες, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και ανήλικοι.
Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή διαφέρουν:
- Το συνδικάτο CGT μιλά για 800.000 διαδηλωτές.
- Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει περίπου 550.000.
Στο Παρίσι συμμετείχαν περίπου 110.000 άνθρωποι.
Οδομαχίες στην πλατεία Δημοκρατίας
Η Place de la République αποτέλεσε το επίκεντρο των επεισοδίων.
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προσπάθησαν να προσεγγίσουν κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο.
Επίθεση σημειώθηκε και στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNews.
Πυρκαγιά στο δημαρχείο της Λιμόζ – Εισβολή στη Μασσαλία
Στη Λιμόζ, το ιστορικό δημαρχείο του 19ου αιώνα τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό, με τον εκπρόσωπο Μορίς Μπαράτ να καταγγέλλει ότι «άγρια ορδή» προκάλεσε τις καταστροφές.
Στη Μασσαλία, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο δημαρχείο, έσπασαν την κεντρική πόρτα και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Παράλληλα, καταγράφηκαν λεηλασίες καταστημάτων.
🚨BREAKING: The historic Limoges town hall has just completely collapsed after far-left rioters set it on fire
It was built in 1876. It survived World Wars. It did not survive modern France. https://t.co/LRjxvBQ5KV
— Inevitable West (@Inevitablewest) October 17, 2026
Καταστροφές σε Λυών, Λιλ και Γκρενόμπλ
- Στη Λυών ξέσπασε φωτιά στο τουριστικό γραφείο.
- Στη Λιλ σημειώθηκαν φθορές στο δημαρχείο.
- Στη Γκρενόμπλ, ένοικοι πολυκατοικίας απομακρύνθηκαν λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Police have clashed with protesters across France.
At least 400 people have now been arrested at the protests, according to France’s interior minister.
Sky’s @AliBunkallSKY was in Paris to witness the unrest. https://t.co/A6C5ZEpqz7
— Sky News (@SkyNews) October 17, 2026
Ακρωτηριασμός 17χρονου στο Σεντ-Ετιέν
Ένας 17χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν, σύμφωνα με τις αναφορές, έπιασε στα χέρια του αστυνομική χειροβομβίδα που εξερράγη. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το χέρι του. Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού παραμένουν υπό διερεύνηση.

