Αίτημα να εξεταστούν τρία πρόσωπα από τον χώρο της διαιτησίας υπέβαλε ο συνήγορος του Βαγγέλη Λιόλιου
Να καταθέσει ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των καταγγελιών για χειραγώγηση αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ επιθυμεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Την πρόθεση του παλαίμαχου διεθνούς μπασκετμπολίστα και προπονητή γνωστοποίησε στον ανακριτή ο δικηγόρος του, Ανδρέας Μητσαίνας, ο οποίος προσήλθε νωρίτερα στα δικαστήρια για να ενημερωθεί για την πορεία της διαδικασίας.
Το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη περιλαμβάνεται στη δικογραφία, καθώς, σύμφωνα με κατάθεση επιχειρηματία που φέρεται να αποτελεί πρόσωπο-κλειδί στην έρευνα, ο ίδιος είχε αποβληθεί το 2018 με δεύτερη τεχνική ποινή σε αναμέτρηση του Φάρου με τον Άρη, στον πάγκο του οποίου βρισκόταν ως προπονητής. Το συγκεκριμένο παιχνίδι συγκαταλέγεται στους αγώνες που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη χειραγώγηση.
Η δήλωση του δικηγόρου του Παναγιώτη Γιαννάκη
Σε δηλώσεις του έξω από τα δικαστήρια, ο Ανδρέας Μητσαίνας ανέφερε ότι ο πελάτης του επιθυμεί να προσέλθει τη Δευτέρα για να καταθέσει, αφού προηγουμένως ενημερωθεί πληρέστερα για τα στοιχεία της δικογραφίας που τον αφορούν.
«Ο ίδιος επιθυμεί τη Δευτέρα να έρθει να καταθέσει και ενδεχομένως, αν χρειάζεται, να κάνει και δήλωση προς υποστήριξη κατηγορίας», σημείωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί για καταγγελίες περί εκδικητικών διαιτητικών αποφάσεων σε βάρος του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο κ. Μητσαίνας τόνισε ότι ο εντολέας του θα τοποθετηθεί όταν λάβει γνώση περισσότερων στοιχείων.
«Ο κύριος Γιαννάκης ξέρετε ότι είναι ένας θρύλος του ελληνικού μπάσκετ. Είναι μία σκιά στο ελληνικό μπάσκετ αυτό. Και ο ίδιος θα συμβάλει στο να αποκαλυφθεί τι υπήρξε και εναντίον του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αίτημα Λιόλιου για εξέταση τριών προσώπων της διαιτησίας
Νέα εξέλιξη καταγράφηκε και από την πλευρά του Βαγγέλη Λιόλιου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση. Ο συνήγορός του, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, υπέβαλε αίτημα να κληθούν για εξέταση τρία πρόσωπα με θεσμικό ρόλο στον χώρο της διαιτησίας.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), ένα μέλος της ίδιας επιτροπής και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ελλάδος.
Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, η οποία συνεχίζεται για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί χειραγώγησης αγώνων καλαθοσφαίρισης.
Ο συνήγορος του κ. Λιόλιου αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μηνύματα που να συνδέουν τον εντολέα του με χειραγώγηση αγώνα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι μαρτυρίες προσώπων από τον χώρο της διαιτησίας αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο ορισμού και αξιολόγησης των διαιτητών, καθώς και τη λειτουργία του συστήματος.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξέλιξη της ανάκρισης θα αποσαφηνίσει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δεν θεμελιώνουν τις κατηγορίες σε βάρος του Βαγγέλη Λιόλιου.
Η κατάθεση για το συμβόλαιο του Γιώργου Μπόγρη στον Προμηθέα
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα για γεγονότα του 2019, όταν ο Γιώργος Μπόγρης αγωνιζόταν στον Προμηθέα Πατρών.
Ο μάρτυρας περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες, όπως υποστηρίζει, ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Βαγγέλης Λιόλιος, επιδίωξε να απομακρύνει τον παίκτη, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο.
Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, η συμφωνία για τη μεταγραφή του Μπόγρη είχε κλείσει το 2019, έπειτα από μια καλή σεζόν του στην Ισπανία. Στη συνάντηση, όπως περιγράφεται, τον Προμηθέα εκπροσώπησε ο Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ την πλευρά του παίκτη ο ατζέντης του, Νίκος Σπανός.
Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι περίπου δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου, το κλίμα άλλαξε και υπήρξε δυσαρέσκεια για την απόδοση του παίκτη.
Όπως αναφέρει, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γιώργο Μαυραγάνη, κατά το οποίο φέρεται να του μεταφέρθηκε ότι «ο πρόεδρος θέλει οπωσδήποτε να απαλλαγούμε από τον Μπόγρη».
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, ο ατζέντης του παίκτη αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για επαγγελματικό συμβόλαιο με συγκεκριμένες ρήτρες.
Οι αναφορές σε τεχνικές ποινές και διαιτητικές αποφάσεις
Στην ίδια μαρτυρία γίνεται αναφορά σε συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Μαυραγάνη, όπου, κατά τον μάρτυρα, επισημάνθηκαν όροι του συμβολαίου που προέβλεπαν υψηλό πρόστιμο σε περίπτωση που ο Γιώργος Μπόγρης συγκέντρωνε συγκεκριμένο αριθμό τεχνικών ποινών.
Ο μάρτυρας υποστηρίζει ακόμη ότι στη συνάντηση εμφανίστηκε ο διαιτητής Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Κοίτα να δεις τι θα γίνει στον επόμενο αγώνα».
Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούν μέρος των στοιχείων που εξετάζονται στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. Η αξιολόγησή τους και η διασταύρωσή τους με τα υπόλοιπα δεδομένα της δικογραφίας θα αποτελέσουν αντικείμενο της ανακριτικής διαδικασίας.
Η υπόθεση των καταγγελιών για χειραγώγηση αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ παραμένει σε εξέλιξη, με τις καταθέσεις μαρτύρων, τα αιτήματα των συνηγόρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων να αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της έρευνας.

