Σαφές μήνυμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τη Μονή Σινά και τις πολιτικές εξελίξεις έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζητά άδεια από κανέναν για την άσκηση των δικαιωμάτων της.
«Δεν ζητάμε άδεια από την Τουρκία»
Ξεκάθαρη θέση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά και πως δεν τίθεται ζήτημα έγκρισης από την Άγκυρα.
Όπως υπογράμμισε, τα αιτήματα αδειοδότησης έχουν κατατεθεί αποκλειστικά στις ελληνικές Αρχές, ενώ ξεχώρισε τη διαδικασία των διεθνών ειδοποιήσεων από την αδειοδότηση ενός έργου. «Η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και δεν ζητά την άδεια κανενός για την άσκησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί ευρωπαϊκό έργο στρατηγικής σημασίας, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, που αποσκοπεί στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.
«Παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Αναφερόμενος στην έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η απόφαση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα εις βάρος της Ελλάδας.
Χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο και ανυπόστατο», επισημαίνοντας ότι καμία κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μια συμφωνία που στερείται νομικής βάσης σύμφωνα με την ελληνική θέση.
Στο ίδιο πλαίσιο, συνέδεσε τις πρόσφατες επαφές Ελλάδας και Αιγύπτου για την επέκταση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές διεκδικήσεις.
«Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις της Ελλάδας στις παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Όχι με λόγια, αλλά με διπλωματικές πρωτοβουλίες, με συμμαχίες και με συμφωνίες που ενισχύουν τη θέση της χώρας μας», τόνισε.
«Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις που ακολούθησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ενημέρωσε άμεσα εταίρους και συμμάχους και εξασφάλισε ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν περιμένει τις κινήσεις άλλων για να διαμορφώσει την εξωτερική της πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακή κρίση και μέτρα στήριξης
Σχετικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 850 εκατ. ευρώ σε έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών.
Όπως είπε, οι παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων έχουν οδηγήσει σε μειώσεις τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι οι ενισχύσεις να φτάνουν άμεσα στον καταναλωτή.
Αποστάσεις από Σαμαρά – Στόχος η αυτοδυναμία
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό.
«Δεν θα ήθελα να μπω σε μια αντιπαράθεση με έναν πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι στρατηγικός στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την «δύσκολο αλλά απολύτως ρεαλιστικό στόχο», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με κόμματα της άκρας Δεξιάς.
Επίθεση στον Τσίπρα: «Η απάντηση δεν είναι το μπάχαλο»
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για σαφή διάκριση ανάμεσα στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και στις βίαιες ενέργειες.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη νεολαία και τις κοινωνικές αντιδράσεις, κατηγόρησε πολιτικές δυνάμεις ότι επιχειρούν να επενδύσουν στην ένταση και στην αγανάκτηση.
«Η απάντηση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών είναι περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, ακόμα λιγότεροι φόροι και ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων. Όχι το μπάχαλο», υπογράμμισε.
Για το σκάνδαλο στο μπάσκετ: «Η Δικαιοσύνη θα κρίνει»
Αναφερόμενος στην έρευνα για τους φερόμενους στημένους αγώνες στο μπάσκετ και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στην ανάγκη τήρησης του τεκμηρίου αθωότητας.
Τόνισε ότι τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα και πως από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη Μονή Σινά
Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε και στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμφωνία για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.
«Είναι προφανές ότι θα δημοσιοποιηθεί η συμφωνία όταν ολοκληρωθεί. Δεν θα είναι κρυφή η συμφωνία», δήλωσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της Ιεράς Μονής Σινά και του αιγυπτιακού κράτους ως «ιστορικής σημασίας», υπογραμμίζοντας ότι στηρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, καθώς και από τις Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου.
«Δεν κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ, κάνουν στη χώρα»
Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά τα όρια της κομματικής αντιπαράθεσης.
«Δεν κάνουν πλέον αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, δεν κάνουν πλέον αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Κάνουν αντιπολίτευση στη χώρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή στάση στρέφεται ακόμη και απέναντι σε μια συμφωνία που έχει τη στήριξη κορυφαίων εκκλησιαστικών θεσμών.
«Αυτά δεν τα έχουμε ζήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

