Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Κρίμα!

Κρίμα, γιατί κάποτε ξεκίνησε να αλλάξει το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τελικά άλλαξε γνώμη.

Κρίμα, γιατί η κάθε λέξη του Συντάγματος έγινε καμία λέξη του Συντάγματος.

Κρίμα, γιατί οι ντουντούκες της οργής και τα κλεισίματα των εθνικών δρόμων γίνονται πάντα για φθηνότερο πετρέλαιο και μείωση των φορολογικών συντελεστών και ποτέ για εθνικούς λόγους.

Κρίμα, γιατί τα παθήματά μας από τους τεμπέληδες της πολιτικής κοιλάδας είναι πολλά, τα μαθήματα που πήραμε είναι λίγα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάλι γραφικούς θα βάλουμε στη Βουλή.

Κρίμα, γιατί βάλαμε καπετάνιο στο καράβι που επιβαίνουμε κάποιον που δεν ξέρει ούτε πού πέφτει ο Βορράς.

Κρίμα, γιατί το περιβόητο μαχαίρι μπαίνει, μπαίνει, αλλά ποτέ δεν φτάνει έως το κόκκαλο.

Κρίμα, γιατί οι τροφές για τα τρολαρίσματα των πολιτικών κομμάτων δεν υπόκεινται σε αγορανομικό έλεγχο και πωλούνται ανεξέλεγκτα.

Κρίμα, γιατί σε κάθε «στραβή» στη βάρδια ο μόνος που φταίει είναι το σύστημα.

Κρίμα, γιατί η νέα στρατηγική των εκλογών φαίνεται ότι θα είναι η αποστοίχηση πολλών κοινωνικών ομάδων από τα πολιτικά κόμματα. Εξαιρούνται οι ομάδες των βολεμένων και των μέτριων πολιτικών.

Κρίμα, γιατί μερικοί ψηφοφόροι και σε αυτές τις εκλογές θα μετακινηθούν από κόμμα σε κόμμα, όπως το ηλιοτρόπιο που γυρίζει πάντα προς το φως. Όπου φως, το ατομικό συμφέρον για πολλούς υποψήφιους και γαία πυρί μειχθήτω.

Κρίμα, γιατί, ενώ για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης είμαστε σίγουροι, για την επάρκεια της αντιπολίτευσης υπάρχουν αμφιβολίες.

Κρίμα, γιατί οι πολιτικοί μας, αντί να κυνηγάνε τις λύσεις των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, κυνηγάνε να κερδίσουν τη συμπάθειά τους.

Κρίμα, γιατί η ανακύκλωση του πολιτικού συστήματος έχει ταυτιστεί με την αντικατάσταση νέου πολιτικού συστήματος «κενού περιεχομένου».

Κρίμα, γιατί όσο οι άνθρωποι του πνεύματος, οι άλλοτε λεγόμενοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δείχνουν την «ορθή απόφαση», τόσο ο κόσμος κατευθύνεται στην αντίθετη πλευρά.

Κρίμα, γιατί όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων την επομένη των εκλογών είναι κατάλληλα μόνο για προσάναμμα στο τζάκι.

Κρίμα, γιατί και σε αυτές τις εκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές, θα δούμε το comeback πολλών ξοφλημένων που θέλουν να μας σώσουν για μία ακόμα φορά. Κρίμα που κάποιοι θα τους ξαναψηφίσουν.

Κρίμα, γιατί δεν μοιράζεται έξω από τα εκλογικά κέντρα, η παραβολή του άφρονος ψηφοφόρου. Θα γλιτώναμε από πολλά δεινά.

Κρίμα, γιατί οι αναλλοίωτες στον χρόνο, παλιές πρακτικές ψηφοθηρίας, όπως η παροχολογία, θα δουλέψουν και πάλι δημιουργώντας συλλογική τύφλωση σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

Κρίμα και πολύ κρίμα, για τη ροπή στον λαϊκισμό.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa