Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Πλακιωτάκης, χαρακτήρισε κορυφαία εθνική προτεραιότητα,  τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία για την συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα, ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» ανέφερε χαρακτηριστικά για να τονίσει σε άλλο σημείο πως «η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, το οποίο οφείλεται πρωτίστως στην εθνική μας συσπείρωση και ομοψυχία. Η διαρκής συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στον κοινό μας αγώνα».

Ο ίδιος, επισήμανε πως το «τρέχον κλίμα βελτίωσης στις σχέσεις της Ελλάδας- Τουρκίας θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην επίτευξη προόδου και στο Κυπριακό» σημείωσε όμως τα μηνύματα που αποστέλλει με κάθε ευκαιρία η γειτονική χώρα ως προς τη προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι αρνητικά. Επανέλαβε παράλληλα πως «Θέση της Ελλάδας είναι ότι εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της για λύση δύο κρατών και συμβάλλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, θα δημιουργηθούν συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε την πλήρη συμπόρευση των δύο Κοινοβουλίων Ελλάδας- Κύπρου σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν θα κουραστεί να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής».

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο συμμετείχε και στην εκδήλωση: «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως κράτη μέλη της Ε.Ε.-Ο ρόλος των κοινοβουλίων». Μεταξύ άλλων τόνισε την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών και την σημασία της μαζικής προσέλευσης των πολιτών της Ε.Ε. στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

«Τα εθνικά κοινοβούλια, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, θα πρέπει να επιδιώκουν διαρκώς την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών, την προώθηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, την ενισχυμένη συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θεσμικά ή κοινοβουλευτικά ζητήματα καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα χρειαστεί. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του ρόλου των Κοινοβουλίων για την καθιέρωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού συστήματος συνεχούς συνεργασίας σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θα συνδράμει αποφασιστικά τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και την ευρωπαϊκή διοίκηση στην αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων και την εξασφάλιση μιας ποιοτικής δημοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολίτων» ανέφερε.

Επίσης, ανέφερε πως «Σε έναν κόσμο, όπου η αστάθεια και αβεβαιότητα τείνει να γίνει το φυσιολογικό, είναι καθήκον μας να παραμείνουμε στις θεμελιώδεις αξίες μας ως πυξίδα για να πάμε μπροστά. Αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθούν και να προωθηθούν ενεργά στους λαούς μας. Διαφορετικά, οι πολίτες θα αποξενωθούν, θα απροσανατολιστούν, ιδιαίτερα δε οι πιο ευάλωτοι, στις λαϊκιστικές και ακραίες τάσεις, που αναδύονται σήμερα»

Στην επίσκεψη του στη Λευκωσία, ο κ. Πλακιωτάκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου.