Η… έξυπνη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, του νερού, των καυσίμων αλλά και οι στοχευμένες αγορές στο σούπερ-μάρκετ και στη λαϊκή αγορά μπορούν να σώσουν τα νοικοκυριά ακόμη και από δύο επιπλέον μισθούς σε ετήσια βάση!

Σε μια περίοδο όπου σταδιακά θα μηδενιστούν οι δαπάνες θέρμανσης, τα νοικοκυριά πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή πολιτική διαχείρισης των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό των εξόδων, τα οποία αυξάνουν συνεχώς λόγω των επιβαρύνσεων των δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα. Μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τα ποσά που θα χρειαστούν για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και του Φόρου Εισοδήματος. Ωστόσο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αυξάνει και τους… πειρασμούς για μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, σε μια εποχή ιστορικά υψηλών τιμών των καυσίμων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι τιμές των βασικών ειδών, που έχει ανάγκη ένα μέσο νοικοκυριό, εκτιμάται ότι θα υποστούν τουλάχιστον δύο νέα ανοδικά κύματα μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το «Π» παρουσιάζει 35 έξυπνους τρόπους, έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι απλοί επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν την ισχυρή πίεση που δέχονται τα εισοδήματά τους, λόγω της ακρίβειας.

«Έξυπνη» χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα εξακολουθήσουν να αποτελούν έναν μεγάλο… πονοκέφαλο και τους επόμενους μήνες για όλους τους καταναλωτές.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι απλοί και σχεδόν ανέξοδοι τρόποι για να περιοριστεί η κατανάλωση και να «ξαλαφρώσουν» μερικώς οι λογαριασμοί.

1. Επιβάλλεται η τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, τύπου LED, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ή της επιχείρησης.

2. Οι διακόπτες πρέπει να κλείνουν και να βγαίνουν τα καλώδια από τις πρίζες. Σύμφωνα με μετρήσεις, η σωστή χρήση των λαμπτήρων ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση ακόμη και έως 60 ευρώ για ένα σπίτι 70 τ.μ.

3. Όσοι διαθέτουν ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και κάθε άλλη συσκευή ενεργειακής κλάσης Α μπορούν να έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας έως και 80%, σε σχέση με τις συμβατικές.

4. Το κλείσιμο των διακοπτών των συσκευών οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%. Παραδείγματος χάριν, αν χρησιμοποιείτε την τηλεόραση 4-5 ώρες την ημέρα, για τις υπόλοιπες 19-20 ώρες δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση αναμονής και ο διακόπτης πρέπει να έχει βγει εντελώς από την πρίζα.

5. Απαραίτητο εργαλείο για κάθε σπίτι είναι πλέον το πολύπριζο με διακόπτη για τις ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται με αυτόν, καθώς το σβήσιμο του μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 10%.

6. Ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου πρέπει να βγαίνει από την πρίζα, καθώς «καίει» ρεύμα, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο.

7. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες του σπιτιού πρέπει να είναι σε απόσταση από πηγές θερμότητας. Επιπλέον, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρέπει να γίνεται συχνή απόψυξη, ειδικά αν το ψυγείο είναι παλαιού τύπου. Ειδικά αυτήν την περίοδο, η αγορά συσκευών ενεργειακής κλάσης μπορεί να κοστίζει, ωστόσο η απόσβεση είναι σχετικά γρήγορη και για τα επόμενα πολλά χρόνια το όφελος θα είναι σημαντικό, καθώς διαθέτουν και αυτόματη λειτουργία απόψυξης.

8. Η κατάλληλη θερμοκρασία ρύθμισης του ψυγείου είναι 1-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Σύμφωνα με τους ψυκτικούς, η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά στη διατήρηση των τροφίμων.

9. Το συχνό και καλό ξεσκόνισμα των καλωδίων του ψυγείου μπορεί να μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σκόνες επιβαρύνουν τη λειτουργία του. Επιπλέον, η τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο πρέπει να γίνεται όταν αυτά είναι κρύα.

10. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι γεμάτος, καθώς έτσι επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με τον άδειο. Αν είναι άδειος, τότε πρέπει να τοποθετηθούν πλαστικές φιάλες με νερό ή ακόμη και παλιές εφημερίδες.

11. Το ψήσιμο δύο φαγητών στην κουζίνα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα, καθώς έτσι μειώνεται κατά 50% η κατανάλωση ενέργειας.

12. Οι κατσαρόλες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στις εστίες, για να μην υπάρχουν απώλειες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, τότε η κατανάλωση θερμότητας είναι περισσότερη κατά 20%-30%!

13. Η χύτρα ταχύτητος αποτελεί μια κλασική περίπτωση εξοικονόμησης, καθώς μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος κατά 30%-60% μέσω και της μείωσης χρόνου κατά 80%.

14. Οι κατσαρόλες πρέπει να κλείνουν ερμητικά όταν βράζει το φαγητό, καθώς έτσι μειώνεται περαιτέρω η κατανάλωση ενέργειας. Το συχνό άνοιγμα του φούρνου απελευθερώνει το 20% της θερμότητας, κάτι που απαιτεί περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται συχνό καθάρισμα των ματιών της κουζίνας αλλά και του φούρνου.

15. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για το ζέσταμα μικρής ποσότητας φαγητών αποτελεί άλλη μία λύση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρόνου.

16. Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες επιλέγοντας την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που ταιριάζει στο προφίλ του, έτσι ώστε να επιτύχει καλύτερους όρους και υψηλές εκπτώσεις.

Σωστή χρήση ρεύματος και νερού

Η σωστή χρήση του πλυντηρίου, αλλά και της… τουαλέτας, λειτουργεί συμπληρωματικά στον στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με κάποιες απλές συμβουλές από τους ειδικούς:

1. Όταν τα μέλη της οικογένειας βουρτσίζουν τα δόντια, το νερό πρέπει να κλείνει, καθώς εξοικονομούνται δεκάδες λίτρα σε μηνιαία βάση και εκατοντάδες σε ετήσια.

2. Η χρήση του ντους, αντί για το μπάνιο, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά τέσσερις φορές.

3. Πρέπει να ελέγχονται συχνά πιθανές διαρροές στην τουαλέτα, αφού σε χιλιάδες παλαιές κατοικίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να χάνονται εκατοντάδες λίτρα κάθε χρόνο, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς κατά αρκετά ευρώ.

4. Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να είναι γεμάτο, ενώ για περιορισμένο όγκο ρούχων πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή το οικονομικό πρόγραμμα. Επιπλέον, η θερμοκρασία πλύσης πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο χαμηλό, καθώς τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά, ώστε τα ρούχα και τα πιάτα να καθαρίζουν.

5. Η αποφυγή της πρόπλυσης στα σύγχρονα πλυντήρια οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.

6. Το σιδέρωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται συνολικά, καθώς εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου κάθε φορά που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Μείωση καυσίμου

Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων απαιτεί την προσαρμογή των οδηγών στη νέα πραγματικότητα, έτσι ώστε να γλιτώσουν πολλά λίτρα και περισσότερα γεμίσματα.

Ειδικότερα, το… ευαγγέλιο του καλού οδηγού, σύμφωνα με το consumerreports.org, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Το… αυτονόητο, δηλαδή λιγότερες μετακινήσεις και κυρίως όχι άσκοπες.

2. Σύγκριση τιμών. Το καλύτερο καύσιμο μπορεί να είναι και το… ακριβότερο, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλα εταιρικά πρατήρια. Αν υπάρχει αποδεδειγμένα φθηνό πρατήριο με καλής ποιότητας καύσιμο, τότε η εξοικονόμηση φτάνει στο ιδανικό σημείο.

3. Τήρηση του ορίου ταχύτητας και σταθερό γκάζι, σαν να έχετε ανάμεσα στο πεντάλ και στα πόδια ένα… αυγό!

4. Η οδήγηση πρέπει να είναι σταθερή, είτε οδηγεί κάποιος αργά ή γρήγορα. Ενδείκνυνται η σταθερή ταχύτητα και η αποφυγή απότομων και συνεχών εναλλαγών.

5. Οι ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα, «θυσιάζονται» για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης.

6. Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση, γι’ αυτό απαιτείται ο συχνός έλεγχος τους.

7. Αποφυγή κατά το δυνατόν της χρήσης κλιματιστικού, όταν η ζέστη δεν είναι αφόρητη, καθώς η κατανάλωση του καυσίμου μπορεί να αυξηθεί πάνω και από 30%.

«Έξυπνη βόλτα» σε σούπερ-μάρκετ και λαϊκή αγορά

Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και στις λαϊκές αγορές μπορεί οι τιμές να καλπάζουν, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιοριστούν τα έξοδα σε σημαντικό βαθμό.

Τα σημαντικότερα tips που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι τα εξής:

1. Αγοράζουμε προϊόντα που μας είναι απαραίτητα, υπολογίζοντας ότι δεν πρέπει να πεταχτεί τίποτα στα σκουπίδια.

2. Κυνήγι προσφορών. Μέσω του ίντερνετ ή των φυλλαδίων των σούπερ-μάρκετ, καθημερινά υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων. Στις προσφορές συγκρίνουμε την τιμή μονάδας με το σύνολο της προσφοράς, ενώ αν η προσφορά αφορά μεγάλη ποσότητα, τότε πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, για να καταλάβουμε αν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε τη συγκεκριμένη ποσότητά του. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές προσφορές αφορούν προϊόντα που δεν έχουν… πέραση και έχουν μείνει αρκετό καιρό στο ράφι.

3. Να συγκρίνετε τις τιμές και να επιλέγετε τα φθηνά τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανικών Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), την τελευταία περίοδο οι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα ελληνικής ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλότερες ακόμη και έως 15%, σε σχέση με τις επώνυμες μάρκες.

4. Ψάξιμο στο ράφι. Τα πιο φθηνά προϊόντα δεν βρίσκονται σε σημεία που… πιάνει το μάτι, αλλά κάτω χαμηλά. Ως γνωστόν, οι καλές προβολές προϊόντων σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν πληρώσει και το σχετικό promotion, το οποίο τιμολογούν.

5. Προσοχή στην παγίδα, τύπου 3,99 ευρώ, γιατί ο καταναλωτής νομίζει ότι το προϊόν κοστίζει 3 ευρώ και κάτι, ενώ στην πραγματικότητα κοστίζει 4 ευρώ, παρά ένα σεντ!

6. Αγορές στη λαϊκή. Η εξοικονόμηση χρημάτων έχει να κάνει με την… ώρα που πηγαίνει ο καταναλωτής να ψωνίσει. Έχει αποδειχθεί ότι στο άνοιγμα της αγοράς νωρίς το πρωί, αν αγοράσει προϊόντα αξίας 40 ευρώ, προς το κλείσιμο και ειδικότερα γύρω στις 2 το μεσημέρι, μπορεί να αγοράσει τα ίδια πράγματα με 20-25 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι για 4 επισκέψεις τον μήνα η εξοικονόμηση χρημάτων ανέρχεται σε 60-80 ευρώ!

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο