«Φέρνουμε την πρότασή μας, όχι μόνο για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός κομματικού σχηματισμού», μας λέει για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Το Συνέδριο αποφασίζει «ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, θέσπιση θητειών σε όσους έχουν θέσεις αιρετών, αναλογική εκπροσώπηση των Περιφερειών της χώρας στη νέα Κεντρική Επιτροπή», ισχυρίζεται ο πρώην υφυπουργός Εργασίας.

Πολλοί περίμεναν πολλά από το Συνέδριο. Εσείς τι περιμένετε, το κόμμα σας, και κυρίως τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία;

Οι στόχοι του Συνεδρίου συμπυκνώνονται στη φράση «νέα αρχή». Νέα αρχή για το κόμμα, για την κοινωνία, με την κοινωνία. Σε αυτήν τη νέα αρχή φέρνουμε την πρότασή μας, όχι μόνο για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός κομματικού σχηματισμού, που σηματοδοτεί τελικά και τους όρους προάσπισης και ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας στην πράξη.

Προτείνουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, τη θέσπιση θητειών σε όσους έχουν θέσεις αιρετών, την αναλογική εκπροσώπηση των Περιφερειών της χώρας στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Στόχος, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική αλλαγή στη χώρα. Έχετε πολιτική πρόταση,στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι απλώς ένα κόμμα, που ως ταυτοτικό του στοιχείο προσδιορίζεται ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Στις αρχές, στο πρόγραμμα και στους ανθρώπους του ανατέθηκε η ιστορική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να σταθεί ενάντια στις δυνάμεις που την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Είναι κορυφαία επιλογή και ιστορική ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που οι ερχόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, και τίθεται εκ των πραγμάτων το ερώτημα σε όλους όσοι προσδιορίζονται ως προοδευτικοί, «σταθερότητα ή Μητσοτάκης;».

Με ποιες πολιτικές μπορεί να υπάρξει σύμπλευση και με ποιους;

Είναι προφανές ότι τη δυναμική των συνεργασιών θα την δώσει το αποτέλεσμα των εκλογών στον καθένα μας. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με εκείνες τις δυνάμεις που έχουν βάλει απέναντί τους την κοινωνία προς όφελος των λίγων φίλων τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το κύμα της ακρίβειας, την ίδια στιγμή που δίνονται δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Δεν μπορεί να μην υπάρχει, σε μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στους νέους, στεγαστική πολιτική. Δεν μπορεί να βλέπουμε την Τουρκία να αλωνίζει και να λέμε ότι είναι απομονωμένη. Δεν μπορεί να είμαστε σε όλα «Yesmen», ειδικά όταν αυτό αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Δεν μπορεί σε όλο τον κόσμο να ενισχύεται ο ρόλος του κράτους στο σύνολο των πολιτικών και εδώ να επιμένουμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Στο μέγα θέμα της ακρίβειας, ποια πολιτική διαφορετική θα ακολουθούσατε από εκείνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Η κοινωνία μέχρι στιγμής βιώνει την ακρίβεια Μητσοτάκη, γιατί την ακρίβεια του πολέμου δεν την έχουμε δει στην πλήρη έκτασή της. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που απειλούν την κοινωνία, πλέον όχι μόνο με ενεργειακή φτώχεια αλλά και με μία νέα, ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση δεν δέχεται την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά μοιράζει μισθούς ύψους ως 100.000 ευρώ σε «γαλάζια goldenboys». Είμαστε στην Ευρώπη οι ακριβότεροι στο ρεύμα, στη βενζίνη, στα τρόφιμα, αλλά οι χειρότεροι στον κατώτατο μισθό. Χρειάζεται άμεσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την προστασία του εισοδήματος και την τόνωση της κατανάλωσης. Ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια, στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα. Εντατικούς ελέγχους για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο